Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 16 października 2014

Ryż z jarmużem. Rice and kale.


dwie porcje, koszt 6 zł.
140 g nieugotowanego ryżu
35g jarmużu (2 garście)
1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
1/3 pora, pokrojony w drobną kostkę
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu, opcjonalnie
1 łyżeczka przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką firmy Dary Natury
sól

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętaj dodać szczyptę soli do wody. Odcedź. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, miodem i przyprawą. Jarmuż umyj, osusz, pokrój w wąskie paski o szerokości pół centymetra. Do gorącego ryżu dodaj dressing i wymieszaj. Dodaj jarmuż, zieloną cebulkę i por, ponownie wszystko wymieszaj, zostaw pod przykryciem. Podawaj po 5 - 10 minutach. Można spożywać na zimno.
Możesz podawać z usmażonym mięsem (kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina).


two servings
140 g uncooked rice
35g kale (2 handfuls)
1 tablespoon finely chopped green onions or chives
1/3 leek, cut into small cubes
4 tablespoons olive oil
2 tablespoons lemon juice
1 teaspoon of honey, optionally
1 teaspoon
tomato-garlic and nigella's seasoning of Nature Gifts company
salt

Cook the rice according to the instructions on the package, remember to add a pinch of salt to the water. Drain cooked rice. Connect the oil with lemon juice, honey and spice (seasoning). Wash kale, dry, cut into narrow strips with a width of half a centimeter. To the hot rice, add the dressing and mix well. Add kale, green onions and leek, stir everything again, leave covered. Serve after 5 - 10 minutes.
You can eat cold.

You can serve with any fried meat (chicken, pork, beef, lamb).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz