Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 5 września 2014

Sałatka z figami i gruszką. Figs and pears salad.



Dzisiaj na obiad polecam sałatkę z figami i gruszką, właśnie zaczął się sezon na figi.

Dla 2 osób.

50 g mix sałat
80 g rukoli
1 1/2 gruszki lub 1/2 melona kantalupa
2 duże figi
60 g sera koziego

3 łyżki ziarna słonecznika
10 połówek orzecha włoskiego
3 łyżeczki miodu
 

Dressing

2 łyżki oliwy 

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz

Przygotuj dressing. Połącz oliwę, sok z cytryny, ocet winny i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładki sos. Dopraw pieprzem. Sałatę umyj, osusz i przełóż na talerze. Owoce umyj, figę pokrój na 6 części, gruszkę w piórka. Ułóż owoce na sałacie, na to połóż ser kozi. Na patelni karmelizuj miód z ziarnami słonecznika i orzechem włoskim, około 4 - 5 minut. Posyp sałatkę orzechami i słonecznikiem. Polej dressingiem.


 

Today for lunch I recommend a salad with figs and pears, it just started a fig season.

For 2 people.
50 g mix lettuce (salad)
80 g arugula
1 1/2 pears or half a cantaloupe melon 
2 large figs
60 g goat cheese
3 tablespoons sunflower seeds
10 walnut halves
3 teaspoons of honey


Dressing
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon lemon juice
1 tablespoon vinegar
1 tablespoon honey
freshly ground pepper


Prepare the dressing
Combine olive oil, lemon juice, vinegar and honey. Mix all well to obtain a smooth sauce. Season with pepper.
Wash lettuce, dry and place on the plates. Wash fruit, cut fig into 6 pieces, cut pear in the pen (slices). Put fruit on lettuce, put the goat cheese.
Caramelise honey in the pan with sunflower seeds and walnuts, about 4 - 5 minutes. Sprinkle salad with nuts and sunflower seeds. Pour dressing



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz