Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami. Tomato Zucchini Spinach (Kale) Herbs Bean Soup.


Dla 4 osób (scroll down to the English version)
300 g wędzonego boczku, pokrojony w plastry
180 g fasoli
3 łyżki oleju
2 szalotki drobno pokrojone lub 1/2 cebuli

3 gałązki selera naciowego pokrojonego w krążki
1 świeży liść laurowy lub 2 zasuszone
2 ząbki czosnku, rozgnieciony
3 gałązki tymianku, posiekany lub 1 łyżeczka suszonego
1 gałązka rozmarynu, posiekany lub 1/2 łyżeczki suszonego
4 - 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
15 pomidorków koktajlowych (250 g)
1 średnia cukinia, pokrojona w dużą kostkę
4 garście świeżego szpinaku lub jarmużu (około 100 g)
5 gałązek natki pietruszki, posiekana
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru lub więcej jeżeli nie lubisz kwaśnej zupy
1200 ml rosołu lub bulionu (3 łyżeczki bulionu Swiss Vegetable Bouillon Powder gluten-free rozpuszczone w 1200 ml wody, możesz też użyć 3 łyżeczki przyprawy warzywnej firmy Bezgluten lub Balviten)
 

Fasolę mocz całą noc. W głębokim garnku na oliwie smaż cebulkę, czosnek i boczek około 5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i zioła, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj bulion i fasolę, wszystko gotuj około 60 minut. Dodaj cukinię, seler i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki, po około 5 minutach dodaj szpinak lub jarmuż i gotuj aż szpinak będzie wyglądał jak zwiędnięty (3 minuty). Dopraw solą, pieprzem i cukrem. 

4 servings
300 g smoked bacon, sliced
180 g white beans
3 tablespoons oil
2 finely chopped shallots or 1/2
onion
3 sprigs of celery cut into rings
1 fresh bay leaf or 2 dried
2 cloves garlic, crushed
3 sprigs of thyme, chopped or 1 teaspoon of dried
1 sprig of rosemary, chopped or 1/2 teaspoon of dried
4 - 5 teaspoons of tomato paste
15 cherry tomatoes (250 g)
1 medium zucchini, cut into large cubes
4 handfuls of fresh spinach or kale (about 100 g)
5 sprigs of parsley, chopped
salt and pepper to taste
1 teaspoon sugar, or more if you do not like sour soup
1200 ml of broth or bouillon (3 teaspoons of gluten-free Swiss Vegetable Bouillon Broth Powder of Marigold company dissolved in 1200 ml of water, you can also use 3 teaspoons of  vegetable seasoning of Bezgluten or Bezgluten company)

Soak beansall night. In a deep saucepan cook onion, garlic and bacon in olive oil for about 5 minutes, add the tomato paste and herbs, cook for another 5 minutes. Add broth and beans, all cook about 60 minutes. Add zucchini, celery and cook 10 minutes more. Add cherry tomatoes and parsley. After about 5 minutes, add spinach or kale and cook until the spinach will look like withered (3 minutes). Season with salt, pepper and sugar.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz