Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, CYKORIĄ I ROQUEFORT. PEAR ENDIVE SALAD REQUEFORT. Gluten-free.


/scroll down to English version/
Dla 3 osób.
2 - 3 gruszki lekko twarde
½ soku z cytryny
1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki granulowanego czosnku
60 ml oliwy ze słonecznika lub orzechów
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki miodu
3 czerwone cykorie (radicchio)
1 szklanka liści zielonej cykorii  endywii
1 szklanka roszponki
150 g sera requefort lub lazur pleśniowy, niedozwolony w diecie bezglutenowej, prawdopodobnie sery firmy Turek nie przekraczają minimalnej ilości glutenu dozwolonej w diecie bezglutenowej
50 g orzechów laskowych lub włoskich

Gruszki pokrój na cienkie plasterki, polej sokiem z cytryny. Orzechy upraż na patelni, grubo posiekaj.  Rozgnieć czosnek. Ser requefort pokrusz. Oliwę, ocet winny, miód i czosnek wytrzaśnij w shakerze na  jednolitą masę. W głębokiej misce umieść cykorię i roszponkę, wlej sos i wszystko wymieszaj. Na talerzach umieść na przemian sałatę i gruszki, posyp orzechami i serem requefort. Podawaj od razu.


3 servings
2 - 3 pears slightly hard
½ lemon juice
1 clove of garlic or ½ teaspoon granulated garlic
60 ml sunflower oil or nuts oil
2 tablespoons white wine vinegar
2 teaspoons honey
3 red chicory (radicchio)
1 cup green endive chicory leaves
1 cup lamb's lettuce
150 g requefort cheese or blue azure, not allowed in a gluten-free diet
50 g hazelnuts or walnuts

Cut pears into thin slices, pour the lemon juice. Roast nuts in a pan, chop coarsely. Crush garlic. Crumble requefort cheese. Shake oil, wine vinegar, honey and garlic into shaker. Place chicory and lamb's lettuce in a deep bowl, pour sauce and mix everything. Place the lettuce and the pears alternately on the plates, sprinkle with nuts and requefort cheese. Serve immediately.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz