Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Tarta z białymi szparagami, serem camembert i boczniakami. White asparagus camembert cheese and oyster mushrooms Quiche.


/scroll down to English version/
Kruche ciasto:
140  g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
90 g mąki ryżowej*
4 łyżki amarantusa ekspandowanego
150 gram masła
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
2 – 3 łyżki gęstej śmietany 18%

Farsz:
200 gram śmietany 18%
3 jajka
150  gram sera camembert, w oryginale był ser feta
sól
świeżo mielony pieprz
6 – 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
10 -12 obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam)
1 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
½ cebuli
300 g grzybów boczniaki pokrojone w szerokie paski, w oryginale kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła do smażenia grzybów i cebuli

*mąki firm mogących oznaczać swoje produkty znakiem przekreślonego kłosa


Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki oraz amarantusa. Dodajemy sól, jajko i śmietanę. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C z termoobiegiem. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki. Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 10 - 12 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza.
Farsz: na maśle smażymy pokrojone w paski grzyby z posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze około 2 minut. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi obieramy do połowy wysokości, kroimy wzdłuż, a następnie na pół.
Układamy farsz: Na upieczone ciasto kładziemy grzyby z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany i jajek. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera camembert i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza z termobiegiem.

Pomysł na tartę wzięlam ze strony http://ostrykes.wordpress.com/2014/05/20/tarta-ze-szparagami-brie-i-pieczarkami/?blogsub=confirmed&blogsub=confirming#subscribe-blog. Zamiast pieczarek użyłam grzyby boczniaki, do masy jajecznej dodałam 3 jajka a nie dodałam sera feta, w oryginale to 200 g sera feta.

Shortcrust pastry:
140 g of gluten-free wheat starch or corn starch  
90 g rice gluten-free flour
4 tablespoons amaranthus
150 grams of butter
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 - 3 tablespoons of thick cream 18%
(coconut almond dough recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html

Stuffing:
200 grams of cream 18%
3 eggs
150 grams of camembert cheese, orginally was feta cheese
salt
freshly ground pepper
6 - 7 cherry tomatoes, halved
10 to 12 peeled white asparagus
1 - 2 sprigs fresh rosemary
½ onion
300 g oyster mushrooms, cut into wide strips, the originally small mushrooms, sliced
2 cloves of garlic
2 tablespoons butter for frying mushrooms and onions

Dough: Sift flour into a bowl. Split butter into small pieces and add to the flour and amaranthus. Add salt, egg and cream. Knead a smooth dough. Put it in the fridge for about 15-20 minutes. Preheat the oven to 190 C with air flow. Remove the dough from the fridge. Roll the dough on the cake with a diameter greater than the grated form.
Put the dough on a baking pan, carefully spread it on the sides of the mold. Put the dough for a few minutes in the fridge. Puncture the cooled dough with a fork. Bake the tart about 10 - 12 minutes, until will be lightly brown. Remove the tart from the oven. Reduce temperature to 170 degrees.
Stuffing: Fry mushrooms with chopped garlic
in butter. Add salt and pepper. When they are soft take off from the pan. At the same pan fry the diced onion, season with salt. Add mushrooms and fry together about 2 minutes more. Cool. In a bowl, mix thoroughly cream, eggs, season with salt and pepper. Cut tomatoes in half. Peel the asparagus, cut in half lengthwise.
Baking of stuffing: Put mushrooms and onions on baked dough. Pour cream and eggs. Top with asparagus, cherry tomatoes, pieces of camembert cheese and rosemary sprigs. Bake for about 30 minutes at a temperature of 170 degrees Celsius with air flow.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz