Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Wątróbka z indyka, ziemniaczane purée z chrzanem i szczypiorkiem. Turkey liver with horseradish chive potato purée.



/scroll down to English version/
Składniki dla trzech osób.
Wątróbka z indyka:
600 g wątróbki pokrojonej w kawałki
1 mała cebula pokrojona w paski
oliwa
sól

Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, pokrój na większe kawałki. Smaż na oleju, na średnim ogniu około 20 minut. 5 minut przed końcem smażenia, dodaj cebulkę i posól wątróbkę. Wątróbkę należy solić wtedy gdy jest już usmażona by nie stwardniała.

Purée z ziemniaków:
6 dużych ziemniaków
pół pęczka posiekanego szczypiorku
3 łyżki masła

2 łyżki mleka
2 łyżki chrzanu
sól i pieprz

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Schłodzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rozpuść masło. Dodaj masło, mleko i chrzan do ziemniaków, wymieszaj. Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.
Proponuję wątróbkę i purée podać z surówką koperkową (przepis tutaj: http://.../surowka-koperkowa-dill-salad-coleslaw/) lub porową.


3 ervings
Turkey liver:
600 g of chicken livers, cut into pieces
1 small onion, sliced into strips
oil
salt
 

Wash liver, dry with a paper towel, cut into large pieces. Fry the liver in oil over medium heat for about 20 minutes. 5 minutes before end of cooking, add the onions and salt. Liver should be salted at the end, then it is not hard.
 
Mashed potatoes:
6 large potatoes
half a bunch of chopped chives
3 tablespoons of butter

2 tablespoons of milk
2 tablespoons of horseradish cream

salt and pepper
 

Boil the potatoes in water with two pinches of salt. Drain and leave to cool. Press the chilled potatoes. Melt butter. Add the butter, milk and horseradish to the mashed potatoes, mix. Add chives, season with salt and pepper, mix gently again. Serve with dill salad (recipe here: http://.../surowka-koperkowa-dill-salad-coleslaw/).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz