Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Ciasto z krakersami i masą krówkową. Dulce de leche Cracker Lemon Cake.


/scroll down to English version/  
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bezglutenowe bez cukru, Celiko
700 ml mleka
4 łyżki płaskie cukru
1 i 1/2 kostki margaryny (375 g)

Ugotuj budyń na mleku z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Poczekaj aż budyń będzie lekko ciepły, wyrób z margaryną na jednolitą pulchną masę.

2 puszki masy kajmakowej (dulce de leche) = 2 x 500g
16  paczek ciasteczek Bebe lub odpowiednią ilość herbatników bezglutenowych, firma posiadającej produkty ze znakiem przekreślonego kłosa
2 opakowania krakersów bezglutenowych, firmy posiadającej produkty ze znakiem przekreślonego kłosa
wiórki kakaowe do przystrojenia

Masa cytrynowa:
1 galaretka cytrynowa
300 ml wody
500 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy (usztywniacz) lub 3 łyżki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Ubij kremówkę z dwoma usztywniaczami, dodaj do niej schłodzoną lekko stężoną galaretkę, wymieszaj delikatnie na jednolitą gładką masę.
Wyłóż spód blachy ciastkami Bebe (herbatniki), na to wyłóż połowę masy budyniowej, na to ciastka bebe, potem drugą warstwę masy budyniowej. Na masę budyniową wyłóż krakersy, na to połowę masy kajmakowej (dulce de leche), potem krakersy i jeszcze raz masę kajmakową. Na wierzch wyłóż masę cytrynową (lemon jelly with whipped cream). Posyp wiórkami kakaowymi. Ciasto podawaj następnego dnia gdy ciastka zmiękną.

Pudding mass:  
2 vanilla or cream pudding powder sugar-free gluten-free, the company Celiko
700 ml of milk
4 level tablespoons of sugar
375 g of margarine

Cook milk and pudding with sugar according to the instructions on the package.
Wait until the pudding is slightly warm, then add to the margarine and
mix until you get a homogeneous mass.

2 cans of dulce de leche = butterscotch (2 x 500g)
16 packages of Bebe cookies or
appropriate amount of gluten-free biscuits, Incol or Bezgluten
2 packages of crackers gluten-free, Schar or Glutenex
cocoa topping for decoration

Lemon mass:
1 lemon jelly
300 ml water
500ml whipping cream
2 stiffener for cream or 3 tablespoons of gelatin dissolved in a small amount of hot water

Dissolve jelly in 300 ml of hot water. Whisk the cream with two stiffeners, add the cooled and slightly gelled jelly and mix gently to homogeneous and smooth mass.
In cookie sheet put leyers: Bebe cookies (biscuits), a half of a pudding mass, Bebe cookies, then second part of pudding mass, gluten-free crackers, a half of dulce de leche (butterscotch), crackers again and dulce de leche. On top place the lemon whipped cream mass. Sprinkle the cake with cocoa topping. Serve the cake the next day when the cookies become soft.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz