Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Tort matcha z malinami. Matcha raspberry cake. Gluten-free.



/scroll down to English version/
Ciasto:
8 jajek
11 łyżek cukru
1 1/2 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowy
3 łyżki mąki ryżowej*
4 łyżki bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
2 - 3 łyżki matcha
 

tortownica o średnicy 20 cm

Mąkę, proszek do pieczenia i matcha przesiej przez sito. W misce umieść białka i połowę cukru, ubijaj, w trakcie ubijania białek dodawaj stopniowo resztę cukru. Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka ciągle ubijając masę białkową. Do ubitych jajek dodaj połowę mąki i wymieszaj, ponownie dodaj pozostałą mąkę i delikatnie wymieszaj.
Ciasto piec w nagrzanym do 190 stopni Celcjusza piekarniku przez 15 minut, potem piec w 160 stopniach Celcjusza przez 15 minut.
 

Krem
500 g serka mascarpone
300 g 30 % śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
 

Serek mascarpone i śmietanę ubij w mikserze, dodaj cukier puder i sok z cytryny, wymieszaj.
 

250 - 300 g mrożonych malin
70 g świeżych malin
 

Upieczone ciasto przekrój na trzy części, przełóż kremem i rozmrożonymi malinami. Wierzch tortu posmaruj kremem i udekoruj matcha i świeżymi malinami. 

Dough:

8 eggs
11 tablespoons sugar
1 1/2 tablespoons baking powder, gluten-free
3 tablespoons rice flour
4 tablespoons gluten-free wheat starch or corn starch
2 - 3 tablespoons of matcha

baking mold diameter 20 cm

Sift flour, baking powder and matcha. In a bowl, place egg whites and half of sugar, whisk, during the whipping add gradually the rest of the sugar. To egg whites add egg yolks, whisking continuously mass of eggs. To whipped eggs, add half of flour and mix again, add the remaining flour and mix gently.Bake cake in preheated oven to 190 Celsius degrees for 15 minutes, then bake at 160 degrees for 15 minutes.

cream
500 g mascarpone cheese
300 g of heavy cream 30%
2 tablespoons icing sugar
juice of half a lemon

Whisk mascarpone and cream, add icing sugar and lemon juice and mix.

250 - 300 g frozen raspberries
70 g fresh raspberries

Cut baked dough into three parts, put cream and thawed raspberries. Smear the top of the cake with cream and garnish with matcha and fresh raspberries.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz