Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Deser z rabarbarem. Rhubarb dessert. Gluten-free.


/scroll down to English version/
Porcja dla dwóch osób.
250 g (15 łodyg) rabarbaru
90 g cukru
1/3 szklanki wody
200 g serka mascarpone
120 ml śmietany 30% kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy
1 śmietanfix opcjonalnie, może zawierać śladowe ilości glutenu
starta skórka pomarańczy do dekoracji
 

Rabarbar umyj, potnij na 5 - 7 cm kawałki. Rabarbar włóż do garnka, zalej wodą i dodaj cukier, gotuj na małym ogniu około 3 - 5 minut, Rabarbar ma być miękki ale nierozgotowany. Zlej sok z rabarbaru. Serek mascarpone, śmietanę, i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i ponownie wymieszaj. Na dnie pucharków umieść ugotowany rabarbar, zostaw kilka kawałków do dekoracji. Na rabarbar połóż krem z mascarpone. Udekoruj rabarbarem i startą skórką z pomarańczy.


Portion for two people.
250 g (15 stalks) of rhubarb
90 g sugar
1/3 cup water
200 g mascarpone cheese
120 ml whipped cream 30%
2 teaspoons icing sugar
1/2 orange juice
1 cream fix optional
grated orange peel for decoration

Wash rhubarb, cut into 5 - 7 cm pieces. Put rhubarb in a pot, pour water and add sugar, cook on low heat for about 3 - 5 minutes. Rhubarb should be soft but not cooked. Drain rhubarb juice. Mascarpone cheese, cream and icing sugar mix to
homogeneous mass, add the juice squeezed from half an orange and mix again. At the bottom of the cups place a cooked rhubarb, leave a few pieces for decoration. Put mascarpone cream on the rhubarb. Garnish with rhubarb and grated orange peel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz