500 ml wody
250 ml oleju
250 ml octu
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1500 g zielonych śledzi, płaty
2 cebule pokrojone w piórka
5 liści laurowych
12 ziaren angielskich
Płaty śledzia oczyść, pokrój w kwadraty.
Do garnka wlej wodę, ocet, olej, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Zagotuj.
Płaty śledzia poukładaj w naczyniu na przemian z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, zalej zalewą i podgrzewaj 15 minut na małym ogniu by wrzało ale nie gotowało się.
Odstaw na dobę. Podawaj na zimno.
500 ml of water
250 ml of oil
250 ml of vinegar
6 tablespoons of sugar
1 teaspoon of salt
6 tablespoons of tomato paste
1500 g of green herring, sheets
2 onions cut into feathers
5 bay leaves
12 allspices
Clean the herring, cut into squares.
Pour water, vinegar, oil, sugar and tomato paste into the pot. Boil.
Arrange the herring slices in a dish alternately with onion, bay leaf and allspice, pour the brine and heat for 15 minutes over low heat.
Leave overnight. Serve cold.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz