Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym. Layered salad with minced meat.



/scroll down to English version/

400 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

1 mała sałata lodowa, w oryginale 1/3 kapusty pekińskiej, poszarpana na kawałki
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w małą kostkę
5 średnich ogórków konserwowych, pokrojone w małą kostkę
200 g kukurydzy z puszki
1 ser mozzarella, pokrojony w małą kostkę

dressing
4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj mięso mielone i smaż kilka minut, rozdrobnij podczas smażenia.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż odparują soki. Odstaw do ostygnięcia.
W misce układaj warstwami - połowa ilości sałaty lodowej, czerwona cebula, ogórki konserwowe, połowa dressingu, mięso mielone, kukurydza, sałata lodowa i reszta sosu. Na wierzch posyp serem mozzarella.

400 g of minced meat 
2 tablespoons of tomato paste 
1/2 teaspoon of sweet pepper/paprika 
1/4 teaspoon of hot pepper/paprika 
salt and pepper to taste
oil for frying 

1 small iceberg lettuce, in the original 1/3 Chinese cabbage, torn into pieces 
1/2 small red onion, cut into small cubes 
5 medium pickled cucumbers, cut into small cubes 
200 g of canned corn 
1 mozzarella cheese, cut into small cubes

dressing 
4 heaped tablespoons of sour cream 
4 tablespoons of mayonnaise 
2 tablespoons of mustard 
1 teaspoon of Provencal herbs 
1 large clove of garlic, pressed 
salt and pepper to taste 

Mix all the ingredients of the dressing, season with salt and pepper. Set aside. 
In a frying pan, heat the oil, add the minced meat and fry for a few minutes, crumble while frying. Add tomato paste, sweet and hot paprika, season with salt and pepper. Fry until juices evaporate. Set aside to cool. 
Put in a bowl in layers - half the amount of iceberg lettuce, red onion, pickled cucumbers, half of the dressing, fried minced meat, corn, iceberg lettuce and the rest of the sauce. Top with mozzarella cheese.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz