Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 24 stycznia 2021

Kaczka pieczona z jabłkami. Roasted duck with apples.



/scroll down to English version/

kaczka, około 2 kg
2 łyżki majeranaku
1/2 łyżki tymianku
5 ząbków czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/3 łyżki soli
czarny pieprz do smaku
1 1/2 łyżki oleju

2 - 3 twarde jabłka
2 łyżki majeranku

Kaczkę umyj i osusz. Do oleju dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Kaczkę natrzyj marynatą z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstaw na noc do lodówki.
Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka pokrój na ćwiartki, obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i posypa majerankiem. Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami. Mięso przełóż na brytfannę .
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Kaczkę wstaw do piekarnika i piec przez 30 minut. Temperaturę zmniejsz do 160 stopni i piecz kaczkę jeszcze przez około półtorej godziny. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewaj kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostaw przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.


Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.


duck, about 2 kg 
2 tablespoons of marjoram 
1/2 tablespoon of thyme 
5 cloves of garlic, pressed 
1/3 tablespoon of salt 
black pepper to taste 
1 1/2 tablespoons of oil 

2 - 3 hard apples 
2 tablespoons of marjoram 

Wash and dry duck. Add garlic, herbs, salt and pepper to the oil. Rub the duck with the marinade inside and out. Put marinated duck in the fridge overnight. 
One hour before cooking, take the meat out of the fridge to bring it to room temperature. 
Cut apples into quarters, peel them, remove the seeds and sprinkle with marjoram. Stuff the duck with apples and pin it tightly with toothpicks. Put the meat on a roasting pan. 
Preheat the oven to 180 degrees Celsius with air flow. Place the duck in the oven and bake for 30 minutes. Lower the temperature to 160 degrees and bake the duck for about an hour and a half. While baking, pour the melted fat over the duck several times. After roasting, leave the duck for about 15 minutes, so that the juices inside are evenly distributed and the meat remains juicy. 

One hour of baking is required for each kilogram of meat.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz