Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 20 września 2020

Bezglutenowa focaccia z winogronem. Gluten-free Focaccia with Grape.



/scroll down to English version/

160 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
100 g bezglutenowej mąki ryżowej
100 g bezglutenowej mąki z amarantusa
20 g świeżych drożdży lub 1 + 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody (35 - 40 stopni Celsjusza)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli

czerwone winogrono
gruboziarnista sól morska
rozmaryn do posypania, suszony lub świeży

oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
blacha o rozmiarach 21 x 25 cm

Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj mąkę, sól i rozmaryn. Dokładnie wyrób ciasto. Ciasto powinno mieć luźna konsystencję (luźniejsza niż na pizzę). Dodaj oliwę, wyrób ciasto ponownie. Ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi objętość (około 40 minut), ozdób winogronem, posyp rozmarynem i solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni Celsjusza bez termoobiegu, piecz 25 - 30 minut. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza, posmaruj ciasto oliwą i piecz dalej. Wyjmij focaccię z pieca i przełóż na kratkę (koniecznie!) by ostygła.


160 g gluten-free corn starch
100 g gluten-free rice flour
100 g gluten-free amaranth flour
20 g fresh yeast or 1 + 1/2 teaspoons dry yeast
1 teaspoon of sugar
300 ml warm water (35 - 40 degrees Celsius)
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon rosemary
1/2 teaspoon salt

red grape
coarse sea salt
rosemary for sprinkling, dried or fresh

olive oil to brush the dough
baking sheet, 21 x 25 cm

Mix yeast with warm water, add 2 tablespoons of flour and sugar, set aside to rise. Add flour, salt and rosemary. Knead dough thoroughly. The dough should have a slightly runny (fluent) consistency (more fluent than pizza). Add olive oil, knead the dough again. Pour the dough onto a baking sheet lined with parchment paper. Leave to rise covered with a cotton towel. When the dough has doubled in size (about 40 minutes), garnish with grapes, sprinkle with rosemary and sea salt. Put in a preheated oven to 220 degrees Celsius without air flow, bake for 25 - 30 minutes. After 15 minutes, reduce the temperature to 200 degrees Celsius, brush the dough with olive oil and continue to bake. Remove the focaccia from the oven and place on the metal grille (necessarily!) to cool.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz