Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Sałatka grecka z awokado i sałatą rzymską. Greek salad with avocado and romaine lettuce.


/scroll down to the Englsh version/

Sałatka grecka to moja jedna z ulubionych sałatek. to kolejna wariacja tej sałatki, tym razem z awokado i sałatą rzymską. Ser feta podaje tym razem oddzielnie,  w dodatkowej miseczce, by osoby z nietolerancją na kozeinę i laktozę, mogły zakosztować warzywnej sałatki.

LINKI / LINKS
Sałatka grecka z ciecierzycą i awokado. Greek salad with chickpeas and avocado.

Bezglutenowa sałatka grecka z makaronem. Gluten-free Greek salad with pasta.

Sałatka grecka z rzodkiewką i pieczarkami. Greek salad with radish and mushrooms.


1 sałata rzymska
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka (kliny)
1 żółta papryka, pokrojona w słupki
250 g pomidorów koktajlowych
1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
20 - 25 czarnych oliwek, pokrojone na połówki
200 g sera feta

dressing
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny lub z limonki
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego/syropu z agawy
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonej cebuli, opcjonalnie
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

W małym słoiku umieść wszystkie składniki dresingu i wytrzaśnij. Umytą sałatę rzymską poszarp na kawałki. W misce umieść sałatę, paprykę, cebule, pomidory, ogórek i oliwki. Wymieszaj. Przed samym podaniem dodaj awokado i dresing, ponownie wymieszaj. Ser feta podaje oddzielnie.

1 roman lettuce
1/2 red onion, cut into feathers (wedges)
1 yellow pepper, cut into strips
250 g cherry tomatoes
1 medium cucumber, diced
1 ripe avocado, diced
20 - 25 black olives, cut into halves
200 g feta cheese

dressing
4 tablespoons oil
2 tablespoons lemon juice or lime juice
1 teaspoon honey or maple syrup / agave syrup
1 clove of garlic
freshly ground pepper to taste
1/2 teaspoon dried onion, optional
1 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon dried basil
1/4 teaspoon dried rosemary

Put all the ingredients of the dressing in a small jar and shake. The washed Roman lettuce shred into pieces. Put the lettuce, peppers, onions, tomatoes, cucumber and olives in the bowl. Mix. Just before serving, add avocado and dressing, stir again. Feta cheese is served separately.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz