Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 14 kwietnia 2019

Czekoladowa granola bez zbóż. Grain-free Chocolate Granola.


/scroll down to the English version/
120 g tahini
110 ml syropu klonowego
70 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (olejku)
4 łyżki niesłodzonego kakao
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
100 g płatków migdałów
150 g dużych niesłodzonych płatków kokosowych
120 g ziaren słonecznika
40 g pestek dyni

W dużej misce wymieszaj tahini, syrop klonowy, olej, kakao, ekstrakt waniliowy, sól i cynamon. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodaj migdały, płatki kokosowe, pestki dyni, ziarna słonecznika i dobrze wymieszaj, aż suche składniki będą dobrze pokryte mieszaniną tahini-syrop klonowy. Granolę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu. W połowie pieczenia wymieszaj granolę. Odstaw do ostygnięcia. Gdy granola ostygnie, pokrusz ją na mniejsze kawałki.
Podawaj z jogurtem np. kokosowym.


120 g tahini
110 ml maple syrup
70 ml olive oil
2 teaspoons vanilla extract
4 tablespoons unsweetened cocoa
3/4 teaspoon salt
3/4 teaspoon ground cinnamon
100 g almond flakes
150 g large unsweetened coconut flakes
120 g sunflower seeds
40 g pumpkin seeds

In a large bowl, mix the tahini, maple syrup, oil, cocoa, vanilla extract, salt and cinnamon. Stir until all the ingredients combine well. Add almonds, coconut flakes, pumpkin seeds, sunflower seeds and mix well until the dry ingredients are well covered with a mixture of tahini-maple syrup. Spread the granola onto a parchment-lined sheet. Bake 25 - 30 minutes at 160 degrees Celsius without air flow. In the middle of baking, mix the granola. Leave to cool. When the granola has cooled, crush it into smaller pieces.
Serve for example with coconut yogurt.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz