Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 30 marca 2019

Pisanki Ciastka z białą czekoladą. Easter cookies with white chocolate. Gluten-free.


Przepis na około 20 - 25 sztuk.
Ciasto:
125 g masła ghee
100 g mąki ryżowej*
200 g skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej*
1 żółtko
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowy*
80 g cukru
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa .


silikonowa stolnica
silikonowy wałek
 

Masło posiekaj, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wyrób na jednolitą masę. Dodaj żółtko, jajka i ponownie zagnieć ciasto. Odłóż ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto ponownie wyrób rękoma i rozwałkuj na grubość 7 mm. Wycinaj dowolny kształt za pomocą foremek (u mnie kształt jajka). Ciasteczka ponownie włóż do lodówki na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termo-obiegiem przez 10 minut. Ciastka układaj na blasze wyłożonej pergaminem w dużych odstępach. Udekoruj polewą z białej czekolady i kolorową polewą. Wstaw do lodówki na dwie godziny.

Polewa czekoladowa z białej czekolady
300 g białej czekolady bezglutenowej
4 łyżki mleka

Czekoladę z mlekiem rozpuść na kąpieli wodnej.


Kolorowa polewa
100 g białej czekolady
1 - 2 łyżki mleka
różowy barwnik do zabarwienia polewy

Czekoladę z mlekiem rozpuść na kąpieli wodnej, dodaj kolorowy barwnik i wymieszaj.
Udekoruj białą polewą i kolorową.


LINK Propozycje na Wielkanoc. My Easter Propositions.

20 - 25 cookies
Dough:
125 g ghee butter
100 g rice flour*
200 g corn starch or gluten-free wheat flour*
1 egg yolk
2 eggs
1 tablespoon of baking powder, gluten-free *
80 g sugar
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland .


silicone breadboard
silicone roller
 
Chop the butter, add the flour, baking powder and sugar, knead dough. Add the egg yolk, eggs and knead again. Place the dough for an hour in the fridge. Knead again the dough with your hands and roll out to a thickness of 7 mm. Cut any shape of cookies. Put cookies in the fridge for 15 minutes. Bake them in an preheated oven to 170 degrees Celsius with a air flow for 10 minutes. Garnish baked cold cookies with white chocolate glaze.
Put in the fridge for two hours.
 
Chocolate glaze with white chocolate
300 g gluten-free white chocolate
4 tablespoons of milk


Dissolve the chocolate with milk at a water bath, add a few drops of dye and mix.


Colorful glaze with white chocolate
100 g gluten-free white chocolate
1 - 2 tablespoons of milk
pink dye

Dissolve the chocolate with milk at a water bath, add apink dye and mix.
Garnish with white and pink glaze.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz