Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 24 marca 2019
Bezglutenowe pierogi z dynią. Gluten-free dumplings with pumpkin.
2 - 3 porcje /scroll down to the English version/
20 -22 sztuki
Ciasto
200 g bezglutenowej mąki ryżowej*
150 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mielonego lnu
200 ml gorącej wody, nie wrzącej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
3 - 4 łyżki masła bez laktozy lub ghee bez kozeiny i laktozy (przepis tutaj)
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
Nadzienie
450 g mrożonej dyni (około 350 g puree z dyni)
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
silikonowa stolnica
silikonowy wałek
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
Nadzienie: Dynię rozmroź. Odcedź płyny. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj dynie i duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Zdejmij pokrywkę i duś aż odparują płyny. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i dopraw solą i pieprzem. Ugnieć dynię widelcem na puree. Odstaw.
Ciasto: Do miski przesiej mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i len, dodaj sól, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie drewnianą lub silikonową łyżką. Dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Natychmiast rozwałkuj ciasto na silikonowej stolnicy, wycinaj z ciasta koła używając szklanki. Na środku każdego koła umieść łyżeczkę nadzienia. Złóż każde koło delikatnie na pół i zlep końce pieroga. Do lepienia pierogów ręce muszą być suche, możesz oprószyć dłonie skrobią ziemniaczaną. Pierogi przykryj bawełnianym ręcznikiem, by ciasto nie wyschło.
Zagotuj w dużym garnku wodę z łyżeczką soli, gotuj pierogi po kilka sztuk, po wypłynięciu na powierzchnię wody gotuj jeszcze 2 do 2,5 minuty. Wyjmij pierogi z wody używając łyżki cedzakowej, przełóż na talerze. Pierogi polej rozpuszczonym masłem lub ghee z szałwią, podawaj natychmiast.
Uwaga: Jeżeli nie masz silikonowej stolnicy i silikonowego wałka, musisz oprószyć stolnicę i wałek małą ilością skrobi ziemniaczanej, by podczas wałkowania ciasta nie przyklejało się do stolnicy i wałka.
LINK
Bezglutenowe gryczane pierogi z serem. Gluten-free buckwheat dumplings with cottage cheese.
2 - 3 servings
20 - 22 pieces
Dough
200 g gluten-free rice flour*
150 g potato starch
2 tablespoons ground flax
200 ml hot water, not boiling
2 tablespoons oil
1/2 teaspoon salt
3 - 4 tablespoons butter without lactose
1/2 teaspoon dried sage
Filling
450 g frozen pumpkin (about 350 g pumpkin puree)
salt and pepper to taste
1/2 a teaspoon ground ginger
1/3 teaspoon nutmeg
a pinch of cinnamon
2 tablespoons olive oil
silicone breadboard
silicone roller
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland .
Stuffing: Thaw the pumpkin. Drain liqauids. Heat 2 tablespoons of oil in a frying pan, add pumpkin and simmer over low heat, covered for 15 minutes. Remove lid and let the juice evaporate. Add ginger, nutmeg, cinnamon and season with salt and pepper. Mush the pumpkin with fork to puree. Set aside.
Dough: Sift rice flour, potato starch and flax into a bowl, add salt, pour hot water and mix thoroughly with a wooden or silicone spoon. Add oil and knead dough thoroughly. Divide the dough into two parts. Immediately roll out the dough on the silicone breadboard, cut the circles out from the dough using a glass. Place a teaspoon of filling in the center of each circle. Fold each circle gently in half and stick the ends of the dumplings. To make dumplings, the hands must be dry, you can flour your hands with potato starch. Cover the dumplings with a cotton towel so that the dough does not dry up.
Boil water in a large pot with a teaspoon of salt, cook dumplings for a few pieces. After bob up, cook dumplings for 2 to 2.5 minutes more. Remove the dumplings from the water using a skimmer spoon, put them on the plates. Pour dumplings with melted butter with sage, serve immediately.
Note: If you do not have a silicone breadboard and a silicone roller, you need to flour the breadboard and the roller with a small amount of potato starch so that the dough does not stick to the board and the roller.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz