Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 8 grudnia 2018

Sabzi Polo. Ziołowy ryż po persku. Persian Herb Rice.


/scrolldown to the English version/
400 g ryżu basmati
1000 ml wody
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 małe, młode cebulki, drobno posiekana
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 - 4 łyżki masła klarownego (ghee) lub masło bez laktozy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka szafranu (2 opakowania po 0,12 g)

Ryż przepłucz wodą, aż będzie czysta woda. Zalej wodą i mocz 2 - 3 godziny. Odcedź. Zalej 1000 ml wody i gotuj z solą około 15 minut, aż ryż będzie miękki ( (po zagotowaniu wody gotuj na małym ogniu pod przykryciem). Zdejmij z ognia. Rozpuść na patelni masło i 2 łyżki wody i dodaj szafran, poczekaj, aż szafran się rozpuści. Szafran i masło dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj. Dodaj do ryżu zioła, czosnek i cebulkę, wymieszaj. Podawaj od razu. 

400 g basmati rice
1000 ml water
6 tablespoons chopped parsley
4 tablespoons chopped fresh cilantro
3 tablespoons chopped dill
3 tablespoons chopped chives
2 small, young onions, finely chopped
2 small cloves of garlic, pressed
3 - 4 tablespoons ghee or butter without lactose
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon saffron (2 packs of 0.12 g)

Rinse the rice with water until the water is clear. Pour water and soak 2-3 hours. Drain. Pour 1000 ml of water and cook rice with salt for about 15 minutes until the rice is soft (boil over low heat covered) Take off the heat. Melt the butter and 2 tablespoon of water in a frying pan and add the saffron, wait until the saffron is dissolved. Add the saffron and the butter to the rice, mix thoroughly. Add herbs, garlic and onion to the rice, mix. Serve right immediately.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz