Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 23 września 2018

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Chicken roasted on sauerkraut.


/scroll down to the english version/
4 porcje
1000 g kiszonej kapusty
8 pałek kurczaka, podudzia
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Marynata
2 łyżki miodu
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki ziaren kolendry, utarte w moździeżu
sól, pieprz

Składniki marynaty wymieszaj. Kurczaka polej marynatą, odstaw na klika godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Kapustę przepłucz, jezeli jest zbyt kwaśna. Odciśnij. Połowę kapusty wyłóż do naczynia żaroodpornego, rozłóż suszone owoce. Na to połóż resztę kapusty, a na końcu kurczaka, polej marynatą. Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 40 - 50 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut, aż męso będzie zarumienione. Podawaj od razu.

4 servings
1000 g of sauerkraut
8 chicken sticks, drumsticks
100 g prunes
100 g dried apricots
1 tablespoon oil to smear the casserole dish

Marinade
2 tablespoons honey
juice from half of orange
1 tablespoon oil
1 teaspoon sweet pepper
3/4 teaspoon coriander seeds, ground in mortar
salt and black pepper

Mix ingredients of the marinade. Pour marinade over chicken, leave for a few hours in the fridge, preferably all night.
Smear casserole dish with olive oil. Rinse the sauerkraut if it is too sour. Press water from the sauerkraut. Put the half of the sauerkraut into a casserole dish, place the dried fruits. Then put the rest of the sauerkraut and finally the chicken, pour marinade. Cover the dish, put in a preheated oven to 170 degrees Celsius and bake 40 - 50 minutes. After this time, remove the lid and bake for 20 minutes more until the meat is browned.
Serve immediately.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz