Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 26 sierpnia 2018
Ziołowa sałatka z awokado i jajkiem. Fresh herbed avocado egg salad.
/scroll down to the English version/
2 porcje
1 1/2 dojrzałego awokado
1 duża garść sałaty, poszarpana
3 jajka
3 duże rzodkiewki, pokrojona w kostkę
1/3 kubka posiekanej świeżej kolendry
1/4 kubka posiekanej natki pietruszki
2 1/2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
2 1/2 łyżki pestek dyni
dressing
2 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki soku z limonki
1 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne (1/8 łyżeczki)
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ósemki.
W małej misce wymieszaj oliwę z sokiem z limonki i miodem, dopraw solą i pieprzem cayenne.
W drugiej misce wymieszaj świeżą kolendrę, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, pestki dyni i rzodkiewkę.
Na głębokim talerzu umieść sałatę, na to pokrojone w plastry awokado, polej połową dresingu. Połóż jajka. Na to posyp mieszankę ziół z rzodkiewką i pestkami dyni. Skrop dressingiem (możesz użyć połowę).
2 servings
1 1/2 ripe avocado
1 large handful of lettuce, shredded
3 eggs
3 large radishes, diced
1/3 cup(glassful) chopped fresh cilantro
1/4 cup(glassful) chopped parsley
2 1/2 tablespoons chopped green onion or chives
2 1/2 tablespoons pumpkin seeds
dressing
2 tablespoons oil
2 - 3 tablespoons lime juice
1 1/2 teaspoons honey or maple syrup
pinch of salt
pinch of cayenne pepper (1/8 teaspoons)
Cook eggs hard. Peel and slice into eights.
In a small bowl, mix olive oil with lime juice and honey, season with salt and cayenne pepper.
In a second bowl, mix fresh cilantro, parsley, green onion, pumpkin seeds and radish.
Place lettuce on a deep plate, put avocado cuted into slices and pour half of the dressing. Put eggs. Sprinkle with herb radish mix. Drizzle with dressing (you can use half).
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz