Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 13 marca 2016

Grain Brain Zbożowa głowa dr David Perlmutter.

Polecam książkę "Grain brain Zbożowa głowa" dr David Perlmutter (neurolog). Szczególnie osobom z nietolerancją na gluten, z celiakią, z cukrzycą i z chorobami mózgu.

 
Fragmenty z wstępu:
"Chcę wszystkim uświadomić, że los mózgu nie zależy od genów. Nie jest nieuchronny. ... dysfunkcje mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego, a ja zamierzam to udowodnić. .... współcześnie uprawiane zboża niezauważalnie niszczą mózg. Nie chodzi tylko o białą mąkę, makaron i ryż ... Moje twierdzenie odnoszę również do produktów, które wielu z nas uważa za zdrowe: pełnego ziarna pszenicy, chleba wieloziarnistego, mieszanki siedmiu zbóż..."

 
"Wskażę, jakie zagrożenie dla zdrowia stanowi jedzenie owoców i sięganie do innych źródeł węglowodanów oraz jakie dalekosiężne mogą być tego konsekwencje, powodujące szkody w mózgu i przyspieszające starzenie się organizmu. To nie science fiction, tylko udokumentowany fakt."

Jestem przekonany, że powszechna zmiana diety w ostatnim stuleciu - z wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej na dzisiejszą, wysokowęglowodanową i niskotłuszczową, składającą się głównie ze zbóż i innych szkodliwych węglowodanów - to źródło współczesnej plagi schorzeń mózgu. 
Informacje o wrażliwości ludzkiego mózgu na spożywane pokarmy powoli zaczynają pojawiać się w prestiżowych wydawnictwach medycznych."

"Poruszany tu temat dotyczy każdego (nie tylko chorych). Nazywam gluten "cichą zarazą", która zupełnie niezauważalnie powoduje trwałe szkody."

"To książka o zmianie sposobu życia, której można dokonać natychmiast, żeby zachować zdrowy mózg i jasność rozumowania, znacznie zmniejszając ryzyko ciężkiej choroby w przyszłości."



Więcej propozycji pod etykietą KSIĄŻKA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz