Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 13 marca 2016

Brokułowy pilaw. Broccoli pilaf.


3 porcje

1 brokuł
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
200 ml wody
4 łyżki suszonej żurawiny

750 g mięsa wieprzowego, pokrojone na kawałki
suszony rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub dziewiczy olej kokosowy do smażenia

Brokuł umyj, podziel na różyczki, rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego lub rozdrabniacza tak by wyglądał jak ryż. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż. Dodaj brokuł, seler naciowy i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 7 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wieprzowinę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Usmaż na grillowej patelni, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z brokułowym ryżem.


3 servings
1 broccoli
1/2 onion, cut into small cubes
2 small cloves of garlic, pressed

2 celery of stalks, cut into slices
2 tablespoons of olive oil
salt
freshly ground pepper
200 ml water
4 tablespoons of dried cranberries

750 g pork, cut into pieces
dried rosemary

salt, pepper
olive oil or virgin coconut oil for frying

Wash broccoli, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, heat olive oil, add garlic and onion, fry. Add the broccoli, celery and pour 200 ml of water, simmer covered for 7 - 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper. Remove from heat, add dried cranberries and mix.
Season pork with salt, pepper and rosemary. Fry meat on a grill pan, pour
little amount of water and simmer, covered, 15 minutes. Serve with broccoli rice.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz