Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 22 czerwca 2016

Zdrowa sałatka z jarmużem i komosą ryżową. Healthy kale quinoa salad.

  


Przepis na sałatkę i dressing znalazłam na stronie http://www.theclevercarrot.com/, zmieniłam proporcje, nie dodałam kapusty i awokado.

3 porcje
70 g jarmużu (3 garście jarmużu)
100 g nieugotowanej komosy ryżowej
2 czubate łyżki rodzynek
2 czubate łyżki suszonej żurawiny
1 + 1/2 marchewki
1 + 1/2 jabłka, nieobrane
1 + 1/2 granata
4 łyżki pestek dyni

Dressing z imbirem i curry
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki miodu
1 + 1/2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
1/2 łyżeczki bezglutenowego curry w proszku
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekany
pieprz i sól 

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, zakręć i wytrząsaj do uzyskania jednolitego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Komosę ryżową ugotuj w wodzie z szczyptą soli, około 10 minut. Odcedź. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce. Komosę wymieszaj z jarmużem, jabłkiem, marchewką, rodzynkami i suszoną żurawiną. Przełóż na talerze. Posyp ziarnami granatu i pestkami dyni. Polej sałatkę dressingiem.


The recipe of the salad and dressing were found on http://www.theclevercarrot.com/, I changed the proportions, I didn't add cabbage and avocado. 


3 servings
70 g of kale (3 handfuls of kale)
100 g of uncooked quinoa 
2 heaped tablespoons of raisins 
2 heaped tablespoons of dried cranberries 
1 + 1/2 carrot 
1 + 1/2 apples, unpeeled 
1 +1/2 pomegranate
4 tablespoons of pumpkin seeds 

Ginger Curry Dressing
juice of 1/2 lemon 
6 tablespoons of oil 
2 teaspoons of honey 
1 + 1/2 cm of piece ginger, peeled and grated 
1/2 teaspoon of gluten-free curry powder
1/2 clove of garlic, finely chopped 
pepper and salt 

Place all dressing ingredients in a small jar, close the jar and shaken to get a homogeneous sauce. Season with salt and pepper. Cook a quinoa in water with a pinch of salt, about 10 minutes. Drain. Shred apple and carrot using a grater. Stir the quinoa with kale, apples, carrots, raisins and dried cranberries. Transfer to plates. Sprinkle with pomegranate seeds and pumpkin seeds. Pour dressing over salad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz