Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 28 sierpnia 2015

Sałatka - arbuz i krewetki. Salad - watermelon and shrimp.



120 g miksu sałat
1200 g dojrzałego arbuza
200 - 250 g krewetek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki kurkumy
100 g sera kanapkowego typu feta
sól, pieprz
oliwa do smażenia

dressing
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, użyłam olej rydzowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
sól, pieprz

Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Arbuza obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Krewetki skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut. Na patelni podgrzej olej, dodaj krewetki i czosnek, smaż około 3 minut. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Umytą i osuszoną sałatę przełóż na talerze, potem dodaj arbuz i usmażone krewetki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Posyp sałatkę serem feta i skrop dressingiem.

120 g of lettuce mix
1200 g of ripe watermelon
200 -250 g shrimp
1 tablespoon of lemon juice
1 clove of garlic, finely chopped
1/2 teaspoon of ground turmeric
100 g of feta cheese
salt, pepper
oil for frying

dressing
3 tablespoons of extra virgin oil
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of honey
1 small clove of garlic, finely chopped
salt, pepper

Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. Season with salt and pepper to taste.
Peel watermelon, remove seeds, cut into cubes. Sprinkle shrimp with lemon juice, let stand for 10 minutes. Heat the oil in a frying pan, add the shrimp and garlic and stir-fry about 3 minutes. Season with salt, pepper and turmeric. Transfer washed and dried lettuce to plates, then add watermelon and fried shrimp. Gently stir all. Sprinkle salad with feta cheese and drizzle with dressing.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz