Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 2 sierpnia 2015

Pieczone jabłka z orzechami i żurawiną. Baked apples with walnuts and cranberry.


6 średniej wielkości jabłek, u mnie papierówki
70 g orzechów włoskich, grubo posiekane
8 łyżek żurawiny
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki soku jabłkowego

Najpierw usuń skórkę z orzechów włoskich. w tym celu zalej je wrzątkiem i po chwili obierz małym nożykiem. Masło rozpuść w rondlu, dodaj miód i żurawinę. Wszystko gotuj około 2 minut, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne z pestkami. Napełnij jabłka nadzieniem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po 15 minutach polej jabłka sokiem jabłkowym i zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza, piecz jeszcze 15 minut. Podawaj ciepłe.

6 medium-sized apples
70 g of walnuts, coarsely chopped
8 tablespoons of cranberries
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of honey
1/2 cup apple juice
   
First, remove the skin from the walnuts. Pour boiling water over walnuts and after a while, peel them using a small knife. Melt butter in a saucepan, add the honey and cranberries. Cook about 2 minutes, stirring constantly. Remove from heat, add the chopped nuts and mix thoroughly. Wash apples, hollow cores with seeds. Fill with stuffing and put in the preheated oven to 170 degrees Celsius without air flow. After 15 minutes pour the apple juice and reduce the temperature to 160 degrees Celsius, bake 15 minutes more. Serve warm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz