Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 11 sierpnia 2015

Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka. Cold soup with cucumber, avocado and apple.


2 - 3 porcje
400 ml kefiru
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 gruntowe ogórki
1 awokado
1 jabłko
sok z 1 limonki (ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
sól, pieprz do smaku

Ogórek obierz, zetrzyj na tarce. Awokado obierz, pokrój w małą kostkę (0,5 cm x 0,5 cm). Jabłko umyj, pokrój w małą kostkę. W misce umieść ogórek, awokado i jabłko, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Dodaj kefir, śmietanę, czosnek i koper, ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj schłodzone.

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki.

2 - 3 servings
400 ml of kefir
250 ml of sour cream 18%
3 ground cucumbers
1 avocado
1 apple
juice of 1 lime (or juice of 1/2
lemon)
2 - 3 tablespoons of chopped dill
1 clove of garlic, finely chopped
salt and pepper to taste

Peel cucumber, grate using large mesh. Peel avocado, cut into small cubes (0.5 cm x 0.5 cm). Wash apple, cut into small cubes. In a bowl, place the cucumber, avocado and apple, add the lime juice and stir. Add kefir, sour cream, garlic and dill, mix again. Season with salt and pepper. Put in the fridge for half an hour. Serve chilled.


Cold soup with beetroot, kohlrabi and radishes. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz