Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 4 sierpnia 2015

Alkohol w diecie bezglutenowej.


Osoby z nietolerancją glutenu, z nadwrażliwością na gluten, z diagnozowaną celiakią, a więc stosujące dietę bezglutenową powinny pamiętać, że niektóre produkty alkoholowe mogą zawierać gluten. Bowiem do przygotowania wysokoprocentowych trunków często używa się zbóż, należy więc znać dokładnie sposób produkcji danego alkoholu, by niepotrzebnie sobie nie szkodzić.

 
Alkohole zabronione to

  • Wódki zbożowe*
  • Whisky, czyli napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego
  • Burbon, czyli whiskey amerykańska produkowana z kukurydzy i innych zbóż
  • Gin, anglosaski rodzaj jałowcówki
  • Piwo, z założenia zawiera gluten, ponieważ w większości produkowane jest z jęczmienia. Na rynku można znaleźć jednak piwa, które warzone są z innych rodzajów zbóż, które nie zawierają glutenu (sorgo, gryka, ryż, proso). Zwróć jednak uwagę, czy w piwie na bazie zboża bez glutenu nie występuje przypadkiem słód jęczmienny. Jeśli się tam pojawia, napój zawiera niestety gluten.
  • Alkohole z dodatkami smakowymi np. likiery, należy z nimi uważać, gdyż gluten może występować także w aromatach i barwnikach
*Informacja na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią: http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/
Gin tak jak wódka powstaje podczas procesu destylacji, radzę napisać do producenta.


Alkohole dozwolone, czyli takie, które są pewne i bezpieczne w 100 procentach to
Wódka ziemniaczana:

  • Chopin
  • Dwór Artusa
  • J.A. Baczewski Vodka Monopolowa
  • Luksusowa
  • Zorza Potato Vodka
  • Palace (zwana „Pałacową”)
  • Cracovia Supreme Luksusowa
Inne alkohole:

  • Rum (z trzciny cukrowej), np. Cana Rio, z którego powstaje drink Caipirinha
  • Wino
  • Grappa, czyli włoski alkohol, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron
  • Koniak, który powstaje z destylacji trzech określonych odmian białych winogron
  • Brandy, czyli napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego
  • Tequila, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy
  • Calvados, czyli wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem
  • Malibu, czyli przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy
  • Kahlúa, czyli słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku
  • Campari
  • bezglutenowe piwa
  • Cydr, wytwarzany jest z owoców, najczęściej z jabłek, więc z założenia jest alkoholem bezglutenowym. Niektórzy producenci wykorzystują jednak w jego produkcji jęczmień, więc zanim sięgniesz po cydr, upewnij się, że nie zawiera on glutenu
  • Sake, pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu
  • Nalewki 

Przygotowując drinki z owocowymi syropami, sokami lub napojami, zwróć uwagę na skład. Soki słodzone są zazwyczaj syropem glukozowo-fruktozowym. Wedle dyrektywy unijnej “syrop glukozowo-fruktozowy nie wywołuje niepożądanych reakcji u osób z nietolerancją glutenu”.  Unikaj produktów na etykiecie których wyraźnie pisze "syrop glukozowo - fruktozowy pochodzi z pszenicy". Nawet jeśli znajdziemy syrop bez dodatków tego typu, wciąż należy uważać na spożycie zbyt dużej ilości glukozy, ponieważ organizmy bezglutenowców wolniej ją przyswajają, co skutkować może przykrymi konsekwencjami żołądkowymi. Osobom bezglutenowym polecam, w razie jakichkolwiek wątpliwości, kontakt z producentem. 
Bezpieczne syropy to Paola, Herbapol i Łowicz.


1 komentarz: