Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
czwartek, 9 lipca 2015
Steki z porami i gruszką. Steak with leeks and pear.
350 g karkówki wieprzowej
sól, pieprz
oliwa do smażenia
2 dojrzałe, średniej wielkości gruszki
3 łyżeczki miodu
400 ml wytrawnego wina
2 pory, biała część
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Gruszki umyj, obierz i usuń pestki. W głębokim rondlu zagotuj wino z miodem. Dodaj gruszki i gotuj pod przykryciem 20 minut, po 10 minutach obróć gruszki. Steki dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju około 7 - 10 minut z każdej strony. Por umyj, osusz i pokrój w grube pierścienie. Podsmaż na maśle, lekko dopraw solą. Przełóż por na talerze. Do masła dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Gruszki pokrój w kształt wachlarza. Por polej masłem, umieść na nich steki i gruszki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Gruszkę można gotować także w wodzie z miodem i laską wanilii.
350 g of pork neck
salt, pepper
oil for frying
2 ripe medium size pears
3 teaspoons of honey
400 ml of dry wine
2 leeks, white part
2 tablespoons of butter
1/2 teaspoon of dried thyme
a pinch of nutmeg
salt
Wash pears, peel and remove the seeds. In a deep saucepan, boil the wine and honey. Add pears and cook, covered for 20 minutes, after 10 minutes turn the pears. Season steaks with salt and pepper. Fry them in hot oil about 7 - 10 minutes on each side. Wash leek, dry and cut into thick rings. Fry in butter, lightly season with salt. Put the leek on plates. Add the thyme and nutmeg to butter, stir. Slice pears in a fan shape. Pour the butter over the leeks, place the steaks and pears on them. Season with salt, pepper and thyme.
Pear also can be cooked in water with honey and vanilla stick.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz