Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 9 lipca 2015

Owocowo serowe mini tarty bez pieczenia. No bake fruity cheesecake mini tarts.


6 mini tart
250 g sera ricotta
150 g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru pudru
10 ml olejku cytrynowego
3+1/2 - 4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek ciepłej wody
3 kiwi pokrojone w plastry
borówki lub jagody

Spód:
140 g bezglutenowych płatków owsianych*
40 g amarantusa ekspandowanego*
5 łyżeczek miodu, użyłam gryczany
80 g masła

foremki silikonowe o średnicy 11 cm
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Masło rozpuść z miodem, dodaj płatki owsiane i amarantus, dokładnie wszystko wymieszaj. Napełnij foremki masą i dociśnij. Wstaw do lodówki na pół godziny. Jogurt wymieszaj z serkiem ricotta, cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, jeżeli konieczne podgrzej aż żelatyna się rozpuści. Dodaj żelatynę do masy jogurtowo serowej i szybko wymieszaj. Nałóż masę na spody owsiano amarantusowe. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.


6 mini tarts
250 g of ricotta cheese
150 g of Greek yoghurt
3 teaspoons of icing/caster sugar
10 ml of lemon oil (aroma)
3+1/2 - 4 teaspoons of gelatin
5 tablespoons of warm water
3 kiwi sliced
huckleberries or blueberries

Base:
140 g of gluten-free oatmeal *
40 g of expanded amaranth *
5 teaspoons of honey, I used buckwheat
80 g of butter

silicone mold having a diameter of 11 cm

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).    
 
Melt butter and honey, add the oatmeal and amaranth, mix everything thoroughly. Fill oat amaranth mass into the mold and press. Put in the fridge for half an hour. Mix yogurt with ricotta cheese, icing sugar and lemon oil. Dissolve gelatin in hot water, if necessary, heat until gelatin is dissolved. Add the gelatin to the  yoghurt cheese mass and stir quickly. Put the mass on the oat amaranth base. Put tart in the fridge for 3 - 4 hours. odziny. Before serving garnish with fruit.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz