Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 11 lipca 2015
Pstrąg w marynacie chermoula. Trout marinated in chermoula.
Chermoula (szermula) – rodzaj marynaty pochodzącej z krajów Maghrebu. Podstawowymi składnikami chermoula są świeża kolendra, czosnek i kmin rzymski. Innymi składnikami dodawanymi w zależności od przepisu są papryka słodka lub ostra, szafran lub pieprz, także kiszona cytryna, cebula i natka pietruszki. Do chermoula dodaje się sok cytrynowy i oliwę. Jest to marynata używana głównie do ryb i owoców morza. Można używać także do mięs i warzyw.
2 pstrągi
natka pietruszki do dekoracji
plastry cytryny do dekoracji
oliwa do smażenia
Chermoula:
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna)
3/4 łyżeczki mielonego kminu
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekany
szczypta szafranu
1/4 łyżeczki płatków chilli
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
5 gałązek natki pietruszki, drobno posiekana
Wszystkie składniki marynaty chermoula połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Marynatę wetrzyj w rybę, odstaw w chłodne miejsce na godzinę.Rybę smaż na grillowej patelni około 5 minut z każdej strony. Rybę podałam z sałatką buraczki z papryką i jabłkiem, przepis: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/03/buraczki-z-papryka-i-jabkiem/
Chermoula or chrmla is a marinade used in Algerian, Libyan, Moroccan and Tunisian cooking. Chermoula is often made of a mixture of herbs, oil, lemon juice, pickled lemons, garlic, cumin, and salt. It may also include onion, fresh coriander, ground chili peppers, black pepper, or saffron. It is usually used to flavor fish or seafood, but it can be used on other meats or vegetables.
2 trouts
parsley to decorate
slices of lemon to decorate
oil for frying
Chermoula:
3 tablespoons of oil
juice of half a lemon
3/4 teaspoon of ground coriander (seeds)
3/4 teaspoon of ground cumin
2 cloves of garlic, finely chopped
pinch of saffron
1/4 teaspoon of chilli flakes
3/4 teaspoon of sweet paprika
5 sprigs of parsley, finely chopped
Combine all chermoula marinade ingredients together and mix thoroughly. Rinse fish, dry with paper towel. Rub the marinade into a fish, set aside in a cool place for one hour. Fry the fish on the grill pan for about 5 minutes on each side. I served the fish with beetroot pepper apple salad, the recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/03/buraczki-z-papryka-i-jabkiem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz