Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 21 maja 2015

Sałatka azjatycka z marynowanym imbirem i makaronem ryżowym. Asian salad with pickled ginger and rice noodles.



1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego = 200 g (scroll down to the English version)
250 g owoców morza lub duża pierś z kurczaka
1 duży ogórek
1 duża czerwona papryka
100 g płatki marynowanego imbiru, bez zalewy
1 opakowanie mieszanki kiełek (lucerna, soczewica, rzodkiewka) = 50 g
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
oliwa do smażenia

dressing: 
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z limonki
1 - 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego*
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki płatków chilli 
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany czosnek, potem smaż owoce morza 3 - 5 minut. Makaron zalej gorącą wodą, poczekaj do momentu, gdy zmięknie, a następnie odcedź. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Ogórek obierz, pokrój w słupki. Makaron wymieszaj z dressingiem, dodaj paprykę, ogórki, owoce morza, ponownie wymieszaj. Dodaj kiełki i marynowany imbir, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerze.

Marynowany imbir
200 g świeżego imbiru
250 ml octu ryżowego
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli

Imbir obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Korzeń pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na szatkownicy. Imbir posyp solą i odstaw na 30 minut.
W garnku zagotuj ocet z cukrem. Imbir umieść w wyparzonych słoiczkach i zalej przygotowaną, gorącą zalewą. Marynowany imbir nadaje się do jedzenia po 14 dniach. Możesz go przechowywać do kilku tygodni w lodówce.

1 package of thin rice noodles = 200 g 
250 g of seafood or large chicken breast 
1 large cucumber 
1 large red bell pepper 
100 grams of pickled ginger flakes, without sauce 
1 package of sprout mix (alfalfa, lentils, radishes) = 50 g 
1 clove of garlic 
lemon juice
oil for frying

dressing: 

3 tablespoons of extra virgin oil 
2 tablespoons of fresh lime juice 
1 - 2 tablespoons of gluten-free soy sauce * 
1 teaspoon of sugar 
1/3 teaspoon of chilli flakes
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).  
 
Combine all dressing ingredients together and mix well until you get a smooth sauce. Sprinkle seafood with lemon juice. Heat the olive oil in a frying pan, fry the finely chopped garlic, then fry seafood 3 - 5 minutes. Pour hot water over pasta, wait until  softened, then drain. Wash peppers, cut into thin strips. Peel cucumber, cut into bars. Mix pasta with the dressing, add the peppers, cucumber, seafood, stir again. Add sprouts and pickled ginger, stir gently and place on plates.

Pickled ginger 

200 grams of fresh ginger 
250 ml of rice vinegar
 5 tablespoons of sugar 
1/2 teaspoon of salt

Peel ginger. Cut the ginger root into thin slices. Sprinkle the ginger with salt and let stand for 30 minutes.

In a saucepan, boil the vinegar with sugar. Place the ginger in boiled jars and pour hot marinade. The pickled ginger are suitable for eating after 14 days. You can store up the pickled ginger to several weeks in the fridge.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz