Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 28 kwietnia 2015

Dressing koperkowo ziołowy oraz włoski. Dill Herbal Dressing and Italian Dressing Recipes.


Moim ulubionym dressingiem, jeszcze zanim dowiedziałam się, że mam nietolerancję na gluten, był sos koperkowo - ziołowy, który wykorzystywałam do przygotowania sałatki z ogórka i ziemniaków, przepis tutaj: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. Postanowiłam opracować własny przepis na ten sos sałatkowy, będzie zatem bez dodatków chemicznych. Drugi przepis, który da Was przygotowałam to dressing włoski, ponoć cieszy się wielką popularnością.

Dressing koperkowo - ziołowy (scrolldown to the English version)

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanego kopru
1/2 - 1 łyżeczka suszonego koperku
1 + 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżej drobno posiekanej
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
szczypta kurkumy
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję

Dressing włoski
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka drobno posiekanej świeżej
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 - 2 szczypty suszonego tymianku
szczypta suszonej bazylii
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, wymieszaj dokładnie. Zakręć słoik i wytrząsaj około 1- 2 minut. Odstaw na dwie godziny do lodówki.

Zobacz również / See also

Wybrane dressingi do sałatek i sosy. 
Selected salad dressings and sauces. 


My favorite dressing, before I know that I have an intolerance to gluten, was a dill herbal dressing, which used to prepare a cucumber potatoe salad, recipe here: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. I decided to develop this own recipe, therefore will be without chemical additives. The second recipe that I will share with You is Italian dressing,  is very popular.

Dill Herbal Dressing 

4 tablespoons of extra virgin oil 
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey 
1 clove of garlic 
1 teaspoon of dried onion
2 tablespoons finely chopped dill 
1/2 - 1 teaspoon of dried dill
1 + 1/2 tablespoons of finely chopped chives
1/2 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of mustard seeds 
pinch of turmeric
freshly ground pepper 
optional salt, I do not add

Italian Dressing 
4 tablespoons of extra virgin oil 
2 tablespoons of lemon juice 
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey 
1 clove of garlic 
1 teaspoon of dried onion 
1 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of dried lovage 
1/2 teaspoon of mustard seeds 
1 - 2 pinches of dried thyme
pinch of dried basil 
freshly ground pepper 
optional salt, I do not add

Place all dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly. Turn off the jar and shaken about 1 to 2 minutes. Allow to stand for two hours in the fridge.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz