Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 30 marca 2015

Roladki z bakłażana. Eggplant rolls.



2 duże bakłażany
350 g sera ricotta
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
1 + 1/2 gruszki
50 g rukoli

Ser dopraw solą i pieprzem, dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Dodaj miętę i ponownie wymieszaj. Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki, a potem w cienkie plastry. Bakłażan umyj, pokrój w podłużne plastry o grubości około pół centymetra. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na oliwie, na grillowej patelni około 2 - 3 minut z obu stron. Odstaw do ostygnięcia. Na każdy plaster bakłażana połóż łyżkę sera, dwa plasterki gruszki i kilka listków rukoli, zwiń w roladki.
Inspiracją był przepis Karola Okrasy - Roladki z pieczonego bakłażana z serkiem ricotta, glazurowaną gruszką i rukolą.

2 large aubergines/eggplants
350 g of ricotta
3 tablespoons of honey
1 tablespoon of lemon juice
salt and pepper
2 - 3 tablespoons of chopped fresh mint
1 + 1/2 pear
50 g arugula


Season cheese with salt and pepper, add the honey and lemon juice and mix thoroughly. Add the mint and mix again. Wash pears, cut into quarters and then into thin slices. Wash eggplant, cut into oblong (longitudinal) slices that thickness is about half a centimeter. Season with salt and pepper. Fry in olive oil, on grill pan for about 2 - 3 minutes on both sides. Let cool. On each slice of eggplant put a tablespoon of cheese, two slices of pears and a few leaves of arugula, fold in the rolls. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz