Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 23 marca 2015

Miruna z sałatką z grejpfruta, mango i czerwonej kapusty. Hoki fish with grapefruit mango and red cabbage salad.


3 porcje
550 g miruny, filet ze skórą
1/3 bułki tartej bezglutenowej + 1/3 zmielonych płatków kukurydzianych + 1/3 skrobi kukurydzianej
oliwa do smażenia

Marynata
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Sałatka
1/3 główki czerwonej kapusty, poszatkowana około 400 g
1 mango, pokrojone w kostkę
1 awokado, pokrojone w kostkę
2 czerwone grejpfruty, usunięta membrana i podzielone na kawałki

Sos: 
200 g jogurtu greckiego
2 - 3 łyżki majonezu bezglutenowego
sok z limonki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki.

Obierz grejpfruty i usuń membranę. Czerwoną kapustę poszatkuj i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut, potem odcedź. Składniki sosu połącz ze sobą i wymieszaj. Połącz ze sobą składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Pokrojone mango połącz z awokado i grejpfrutem, delikatnie wymieszaj. Umieść rybę w marynacie i pozostaw na 20 minut. Potem obtocz rybę w mieszance bułki tartej, płatków kukurydzianych i skrobi kukurydzianej. Usmaż rybę na oliwie używając patelni grillowej. Na talerzu połóż czerwona kapustę, na to owoce i polej sosem. Obok umieść usmażoną rybę.

3 servings 
550 g of hoki fillet with skin 
1/3 gluten-free breadcrumbs + 1/3 ground corn flakes +1/3 cornstarchoil for frying

Marinade 

2 tablespoons of lemon juice
4 tablespoons of oil 
1 clove garlic, pressed
pinch of salt 
freshly ground pepper 
1/3 teaspoon of cayenne pepper

Salad 

1/3 head of red cabbage, shredded, 400 g 
1 mango, diced
1 avocado, diced
2 red grapefruit, removed membrane and broken into pieces 
Sauce:
200 g of Greek yoghurt 
2 - 3 tablespoons of mayonnaise, gluten-free 
lime juice
1/3 teaspoon of cayenne pepper 
freshly ground pepper 
2 tablespoons of finely chopped chives
1 teaspoon of dried parsley.

Peel grapefruit and remove the membrane. Shred red cabbage and pour hot water. Let stand for 10 minutes, then drain. Combine the sauce ingredients together and mix. Combine marinade ingredients together and mix thoroughly. Connect sliced ​​mango with avocado and grapefruit, gently stir. Put fish in the marinade and leave for 20 minutes. Then coat the fish with a mixture of bread crumbs, corn flakes and cornstarch. Fry the fish in oil using a grill pan. On a plate put red cabbage, on top put fruit and pour over the sauce. Next place the fried fish. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz