Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 7 lutego 2015
Surówka z brukselki, jarmużu i jabłka. Salad with brussels sprouts, kale and apples.
Surówka (4 porcje)
200 g brukselki
70 g jarmużu
2 duże jabłka
Dressing
4 łyżki oliwy
2 + 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy bezglutenowej*
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Brukselkę i jarmuż umyj, osusz. Pokrój w bardzo wąskie paski. Jabłko obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos. Dopraw pieprzem. Wymieszaj poszatkowaną brukselkę i jarmuż z dressingiem, odstaw na pół godziny. Dodaj jabłko i ponownie wymieszaj.
Salad (4 servings)
200 g brussels
70 g kale
2 large apples
Dressing
4 tablespoons of olive oil
2 + 1/2 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of mustard gluten-free *
1 teaspoon of honey
1 clove garlic, pressed
freshly ground pepper
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Wash brussels sprouts and kale, dry. Cut them into very thin strips. Peel apple, remove seeds and grate on big mesh. Combine dressing ingredients together and stir until you get a homogeneous sauce. Season with pepper. Mix shredded brussels sprouts and kale with the dressing, let standfor half an hour. Add the apple and mix well again.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz