Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 2 października 2014

Tabbouleh z figami i jabłkiem. Figs Apples Tabbouleh.



Klasyczny Tabbouleh – to odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Dzisiaj proponuję sałatkę tabbouleh z dwoma owocami uznawanymi za najzdrowsze - z figą i jabłkiem. Tabbouleh robię z komosą ryżową (quinoa) bo jest bezglutenowa, możesz zastąpić ją kuskusem (zawiera gluten).

Porcja dla 2 osób, duże porcje na obiad. 3 porcje na kolację.
Koszt sałatki 18 zł. Figi kupiłam na promocji 1,25 zł za sztukę.

120 g nieugotowanej quinoa (komosa ryżowa), możesz zastąpić kuskusem
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
3 figi, każda pokrojona na 6 części
2 łyżki zielonej cebulki (4 łodygi), drobno pokrojona, posiekana
1 łyżka natki pietruszki (2 gałązki), drobno pokrojona
2 gałązki świeżej mięty, małe listka w całości, duże podzielone na połówki
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy, użyłam olej z pestek moreli
3/4 - 1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Quinoa ugotuj w wodzie z szczyptą soli i łyżeczką oliwy, 8 - 10 minut. Odcedź. Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszaj na gładki sos, dopraw pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszaj z figami, jabłkiem, natką pietruszki, zieloną cebulką i miętą. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Podawaj po 30 minutach.
Rada: nie rezygnuj z mięty, nadaje sałatce niepowtarzalny aromat.


Classic Tabbouleh - is a type of vegetable salad with tomatoes and couscous with onions, garlic, cucumber and red pepper. The taste and aroma of tabbouleh salad is enriched with mint, lemon and parsley, possibly pine nuts. Today I propose tabbouleh salad with two the healthiest fruit - with figs and apple.

Serves 2 people, large servings for lunch. 3 servings for dinner.
 

120 g uncooked quinoa
1 large apple, diced
3 figs, each cuts into 6 pieces
2 tablespoons green onions (4 stalks), finely chopped
1 tablespoon fresh parsley (2 branches), finely chopped
2 sprigs of fresh mint,
small leaves in its entirety , a large leaves split in half
juice of 1 lemon
3 tablespoons olive oil, I used apricot kernel
oil
3/4 - 1 tablespoon honey
freshly ground pepper
salt

Cook quinoa in water with a pinch of salt and a teaspoon of olive oil, 8 - 10 minutes. Drain. Mix lemon juice, olive oil and honey to a smooth sauce, season with pepper. Mix cooked quinoa with figs, apple, parsley, green onion and mint. Add dressing and mix again. Serve after 30 minutes.


Moje przepisy na tabbouleh / My tabbouleh recipes:

Tabbouleh z quinoa i łososiem. Quinoa salmon tabbouleh.

 

Tabbouleh with quinoa, tomatoe, cucumber, olives, peppers.

 

Tabbouleh z truskawkami i szpinakiem. Strawberry spinach tabbouleh.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz