Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 8 września 2014

Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. Celery Chicken Pineapple Salad.


Dla 3 osób.
350 - 400 g piersi kurczaka
4 łyżki sosu Worcestershire, w oryginale Worcester, niestety nie znalazłam bez glutenu
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, firmy Kamis nie zawiera glutaminianu sodu, lub przyprawy kebab - gyros, firmy Pryzmat, bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, jeżeli lubisz bardzo pikantne potrawy dodaj więcej
1 łyżka oleju
5 łodyg selera naciowego
6 plastrów ananasa z puszki
70 g ryżu parboiled (następnym razem spróbuje zrobić z kaszą jaglaną)
70 g orzechów włoskich
150 g jogurtu greckiego
1/3 łyżeczki suszonego koperku
3/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny lub limonki'
pieprz do smaku 
oliwa do smażenia

Kurczaka pokrój na duże kawałki, wymieszaj z sosem Worcestershire, oliwą i przyprawą do gyrosa. Odstaw na godzinę do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Orzechy włoskie podziel na kawałki i upraż na patelni. Połącz jogurt z suszonym koperkiem i natką pietruszki, dodaj sok z cytryny i wymieszaj, dopraw pieprzem. Selera pokrój w plasterki, ananasa pokrój na kawałki. Kurczaka usmaż na oliwie na złoto brązowy kolor, około 4 minut. Połącz ryż, usmażonego kurczaka, seler, uprażone orzechy i ananasa. Dodaj sos jogurtowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj po 20 minutach.

Przyprawa kebab - gyros zawiera paprykę, czosnek, cukier, kolendrę, gorczycę, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebulę, sól, chilli, kurkumę, ziele angielskie, goździki.

 
For 3 people.
350 - 400 g chicken breast
4 tablespoons Worcestershire sauce, in the original was Worcester, unfortunately I did not find gluten free
1 teaspoon Gyros
spice of Kamis company or
kebab - gyros spice of Pryzmat company, they don't contain monosodium glutamate, if you like spicy food add more
1 tablespoon oil
5 stalks of celery
6 slices of canned pineapple
70 g parboiled rice
70 g walnuts
150 g Greek yogurt
1/3 teaspoon dried dill
3/4 teaspoon dried parsley
1 tablespoon lemon or lime juice
pepper to taste
oil for frying

Cut chicken into large pieces, stir in Worcestershire sauce, olive oil and gyros spice. Let stand for an hour in the fridge. Cook the rice according to the instructions on the package. Split (break) walnuts into pieces and
roast in a pan. Combine yogurt with dried dill and parsley, add the lemon juice and mix well, season with pepper. Cut celery into slices, cut pineapple into pieces. Fry chicken in olive to gold brown color, about 4 minutes. Combine rice, fried chicken, celery, roasted (parched) nuts and pineapple. Add yogurt sauce and mix everything thoroughly. Serve after 20 minutes.


Kebab - gyros spice of Pryzmat company contains paprika, garlic, sugar, coriander, gorczca, marjoram, rosemary, juniper, onion, salt, chilli, turmeric, allspice, cloves.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz