Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 4 września 2014

Jogurtowe naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną. Yoghurt crepes with apples and whipped cream.


Przepis na 5 - 6 dużych naleśników
Ciasto:
80 g mąki ryżowej*
220 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
3 jajka
200 g jogurtu greckiego
szczypta soli
1 1/2  - 2 łyżki cukru
100 - 150 ml wody gazowanej - pulchniejsze ciasto
olej do smażenia


*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   

Do miski wbij jajka, dodaj jogurt, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać wody gazowanej. Masę odstaw na 10-30 minut.
Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
 

Nadzienie
2 jabłka (lub 200 g jagód, jeżyn, malin, 2 mango)
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
 

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
Na połówce usmażonego naleśnika rozsmaruj łyżkę śmietany, posyp jabłkami, złóż naleśnik na połówkę a potem jeszcze raz na pół - wyjdzie ćwiartka. Naleśniki można posypać cukrem pudrem.


Znalazłam przepis na naleśniki bezglutenowe, autorka stosuje inne rodzaje mąk, warto spróbować:

Naleśniki bezglutenowe


5 - 6 large pancakes
dough:
80 g rice flour*
220 g gluten-free wheat starch or corn starch
*
3 eggs
200 g Greek yoghurt
pinch of salt
1 1/2 - 2 tablespoons of sugar
100 - 150 ml sparkling water - the dough will be
more plump
oil for frying

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
 

Put eggs into a bowl, add yogurt, flour, sugar and a pinch of salt. Stir until you get a smooth homogeneous mass. The dough should be lightly liquid, if it is too thick, add sparkling water. Set aside the mass for 10-30 minutes. 
Heat the oil in a pan and fry pancakes until golden brown
on both sides.

Filling
2 apples (or 200 grams of blueberries, blackberries, raspberries, 2 mango)
200 ml whipping cream 30%
1 tablespoon icing sugar

Peel apple and cut into cubes. In a bowl, whisk cream with icing sugar.
Spread a tablespoon of cream on half a fried pancake, sprinkle with apples, make the pancake in the half and then in half again - you get a fourth. You can sprinkle pancakes with icing sugar.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz