Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 28 lipca 2014

Zupa pomidorowa z uszkami. Tomato soup with mushrooms ravioli.


/scroll down to English version/
Porcja dla dwóch osób:
3 marchewki
2 pietruszki
1 średni por
½ selera lub 2 łodygi selera naciowego
2 pałki kurczaka
2 puszki pomidorów z zalewą
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
800 ml wody
1 opakowanie uszek z grzybami (ravioli), bezglutenowe firmy posiadającej na produktach znak przekreślonego kłosa - dostępne przed świętami Bożego Narodzenia w sklepach ze zdrową żywnością

Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedź.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w krążki. Do garnka wlej 800 ml wody, dodaj pomidory, warzywa i kurczaka, wszystko gotuj tak długo aż warzywa będą miękkie. Wyjmij mięso z zupy i podziel mięso na kawałki za pomocą widelca.  Zupę zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą gładka masę, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu połóż ugotowane uszka (ravioli), zalej zupą, posyp na wierzch mięso i udekoruj natką pietruszki.

2 servings
3 carrots
2 parsley
1 medium leek
½ celery tuber or 2 stalks of celery
2 legs (trotters) of chicken
2 cans of tomatoes with marinade

2 cloves of garlic
salt and pepper to taste
parsley for decoration
800 ml of water
1 package of mushrooms ravioli, gluten-free Bezgluten - available before Christmas in health food stores

Cook ravioli in lightly salted water according to the instructions on the package. Strain.
Wash vegetable, peel and cut into rings. Pour 800 ml of water in a pot, add the tomatoes, vegetables and chicken, cook everything until the vegetables are soft. Remove the meat from the soup and divide the meat into pieces using a fork. Blend the soup with a hand blender to a smooth homogeneous mass, season with salt and pepper. Put the cooked ravioli
on a plates, pour the soup, on top sprinkle with the meat and garnish with the parsley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz