Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Tortilla z kurczakiem i melonem w sosie czosnkowo-majonezowym. Tortilla with chicken and melon in a garlic-mayonnaise sauce.


Danie dla 4 osób.
3 piersi z kurczaka, bez kości (około 700 - 750 g)
1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 melon kantalupa, obrany, pokrojony w kostkę
2 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
2 małe sałaty rzymskie, pokrojone w paski
2 małe czerwone cykorie (radicchio), pokrojone w paski
sok z ½ limonki
3 łyżki oliwy do smażenia mięsa
8 tortilli bezglutenowych
Sałaty można zastąpić gotową mieszanką sałat.

Marynata do mięsa:
1 ½  łyżeczki sosu sambal
3 łyżeczki sosu Worcestershire
4 łyżki coli, zastąp wodą, bo cola niezdrowa
1 ½  łyżeczki miodu
1 ½ łyżeczki soku z limonki
1 ½ łyżeczki ketchupu, bezglutenowy
1 ½ łyżeczki cebuli startej na tarce
2 ząbki czosnku, wyciśnięty przez praskę
1 ½ łyżeczka pietruszki drobno posiekanej lub suszonej
1 ½ łyżeczka słodkiej papryki – mielonej

Sos do tortilli (przepis na tortillę poniżej)
5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub mleka kokosowego 82%
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso pokrój na duże kawałki, z jednej piersi wychodzi około 10 kawałków. Dodaj do mięsa marynatę, wymieszaj wszystko i odstaw mięso na 30 – 45 minut.
Wszystkie składniki sosu majonezowo-śmietanowego dokładnie wymieszaj. Odstaw sos na pół godziny do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.
Marynowane mięso piecz na patelni grillowej. Smaż przez około 10 – 15 minut od czasu do czasu obracając, aż się zarumieni. Po usmażeniu odstaw, aby mięso odpoczęło.
Awokado skrop sokiem z limonki, dodaj paprykę i melona, wszystko wymieszaj.
Na tortilli połóż sałatę, następnie kurczaka, melona, paprykę i awokado. Wszystko polej sosem majonezowo – śmietanowym.


Przepis na tortillę.
8 tortilli
3 szklanki mąki ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej *
½ szklanki mąki gryczanej*
1  łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego*
70  ml  oleju roślinnego lub 5 łyżki masła
280 ml  ciepłej wody
3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku, natki pietruszki opcjonalnie


*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

 
Połączyć mąkę , sól i proszek do pieczenia w misce miksera. Połącz składniki suche używając haka. Dodaj olej i wodę i mieszaj na średnich obrotach około minuty, jeżeli masa przyczepi się do ścianek miksera zdejmij je za pomocą łopatki i ponownie mieszaj. Gdy mieszanina będzie tworzyć zwartą kulę zmniejsz obroty na bardzo małą i kontynuuj mieszanie aż masa będzie gładka. Ciasto można wyrobić ręcznie. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na pół, potem każdą część na 3 kawałki. Uformuj kulki i spłaszcz. Odstaw  na 20 minut. Każdą kulkę umieść pomiędzy dwie warstwy pergaminu i rozwałkuj na cienkie placki o grubości 2 – 3 mm). Za pomocą talerzyka deserowego wytnij koła. Rozgrzej patelnię, każdy placek smaż około 1 – 1.5 minuty z każdej strony, jeżeli za szybko się przypiekają to zmniejsz ogień. Każda tortilla powinna mieć jasny kolor z brązowymi plamkami. Upieczoną tortillę zwiń na pół lub w rulon, w zależności jaki kształt chcesz uzyskać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz