Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 31 lipca 2014

Salad with crab sticks and french dressing. Sałatka z paluszkami krabowymi i francuskim dressingiem.


2 – 3 porcje. (scroll down to the English version)
250 g mięsa kraba lub paluszków krabowych Surimi, pokrojonych w plasterki o szerokości 1 cm, paluszki krabowe mogą zawierać gluten
1 średni ogórek, pokrojony w krążki i na ćwiartki
250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
20 oliwek czarnych, pokrojonych na połówki
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
natka pietruszki do dekoracji

Francuski dressing:
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego koperku
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonego estragonu
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Wszystkie składniki dressingu, poza oliwą i świeżymi ziołami, dokładnie wymieszaj na gładka masę. Dodaj oliwę i świeże zioła, ponownie wymieszaj.
Połącz mięso krabowe, ogórek, pomidorki, oliwki i czosnek, wymieszaj. Dodaj dressing, ponownie wymieszaj. Posyp natką pietruszki. Podawaj od razu.

2 - 3 servings.
250 g crab meat, sliced about 1 cm in width, may contain gluten
1 medium cucumber, sliced into rings and quartered
250 g cherry tomatoes, sliced in half
20 black olives, sliced in half
2 cloves garlic, finely chopped
parsley for decoration

French dressing:
1 tablespoon vinegar
1 teaspoon Dijon mustard, gluten-free
1 teaspoon honey
1 teaspoon chopped chives
½ bunch parsley, chopped
a pinch of dried dill
a pinch of dried basil
a pinch of dried oregano
a pinch of dried tarragon
1 clove garlic, crushed
salt and pepper
3 tablespoons olive oil

All dressing ingredients, except olive oil and fresh herbs, stir well to a smooth paste. Add the olive oil and fresh herbs, stir again.
Combine crab meat, cucumber, tomatoes, olives and garlic, stir. Add dressing, mix again. Sprinkle with parsley. Serve immediately.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz