Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 31 lipca 2014

Pork chops braised in young cabbage. Kotlety mielone duszone w młodej kapuście.



4 porcje
Składniki:
500 - 600g mięsa mielonego z łopatki
½  cebula
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 jajko
½ bułki kajzerki namoczonej w mleku, bezglutenowa*
sól
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki suszonego tymianku
bułka tarta do obtoczenia, bezglutenowa*
olej do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kotlety, około 10 – 12 sztuk, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju.

¾ - 1 młoda kapusta, średniej wielkości
1 ½  cebule
3 marchewki
1 mała cukinia
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 ziarna jałowca
sól, pieprz
½  pęczka koperku (około 10 gałązek)
1-2 łyżki klarowanego masła
2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego bezglutenowego
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

 
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec podsmażania dorzucić startą na grubej tarce marchewkę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, startą na tarce cukinię, przyprawy i zalewany rosołem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dokładamy pulpety, przykrywamy je kapustą, całość znów przykrywamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę odparowujemy.
Pomysł na danie wzięłam ze strony:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/06/pulpety-duszone-w-modej-kapuscie.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz