Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Sałatka makaronowa z drobiowymi kiełbaskami, cukinią, smażoną czerwoną papryką i oliwkami. Pasta Salad Recipe with Chicken Sausage, Zucchini, Red Pepper, and Olives.


/scroll down to English version/ Pomysł wzięłam ze strony : http://www.kalynskitchen.com/2007/05/pasta-salad-recipe-with-italian-sausage.html

Składniki na dwie porcje:
170 g nieugotowanego makaronu penne lub fusilli, bezglutenowy
200 g drobiowej kiełbasy, jeżeli chcesz by danie było bezglutenowe musisz kupić kiełbasę bezglutenową
1 mała cukinia
70 g czarnych oliwek
210 g papryki czerwonej, smażonej
1 saszetka sosu sałatkowego greckiego lub dowolny ulubiony sos winegret, niestety może zawierać śladowe ilości glutenu
ser parmezan do posypania lub twój ulubiony
oliwa z oliwek

Cukinię umyć, pokroić w dużą kostkę, gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić cukinię. Sos grecki wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy, wymieszać z cukinią i odstawić na 2 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić makaron, schłodzić zimną wodą. Kiełbasę pokroić w krążki i na połówki, obsmażyć w niewielkiej ilości oliwy. Paprykę pokroić w dużą kostkę, oliwki pokroić na połówki.
Makaron, cukinię, kiełbasę, paprykę i oliwki wymieszać w misce. Podawać sałatkę posypaną startym parmezanem.

W przyszłości podam przepisy na kilka sosów: grecki, francuski, winegret. Będą bezglutenowe.

two servings: 
170 g of uncooked pasta penne or fusilli, gluten-free 
200 g of gluten-free chicken sausage
1 small zucchini 
70 g of black olives 
210 g of red pepper, fried 
1 pack of Greek salad dressing or any favorite vinaigrette dressing, may contain trace amounts of gluten
Parmesan cheese to sprinkle
olive oil 

Wash zucchini, cut into large cubes and cook for 5 minutes in water with one pinch of salt. Drain the zucchini. Mix greek sauce with 3 tablespoons water and 3 tablespoons of olive oil, stir with the zucchini and set aside for 2 hours. Cook the pasta in water according to the instructions on the package. Drain the pasta and rise cold running water. Cut sausage into rings and then into halves, fry in a little olive oil. Cut peppers into large cubes, Cut olives in half.
Mix cooked pasta, zucchini, sausage, peppers and olives in a bowl. Serve the salad sprinkled with grated parmesan cheese.

Soon, I will post a few recipes for sauces: French, Greek and vinaigrette dressing. They will be gluten-free.
 


The recipe was found at: http://www.kalynskitchen.com/2007/05/pasta-salad-recipe-with-italian-sausage.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz