Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Nadziewana cukinia z wołowiną, papryką, pieczarkami, pomidorem i ryżem. Stuffed zucchini with beef, peppers, mushrooms, tomato and rice.


/scroll down to English version/

4 średnie cukinie
350 g wołowiny
1/2 żółtej papryki
1 i 1/2 pomidora
12 średnich pieczarek
200 g ryżu
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżeczek gęstej śmietany 18%
250 g startego żółtego sera
sól
pieprz
oliwa
świeża bazylia


Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć ze środka pestki, posolić cukinię. Wołowinę pokroić w małą kostkę (może być mielone wołowe), posolić i popieprzyć. Czosnek zgnieść. Smażyć wołowinę i czosnek na 2 łyżkach oliwy około 5 - 8 minut. Pieczarki umyć, pokroić w paski. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę smażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę, posiekać natkę pietruszki. Wołowinę, pieczarki, pomidory, paprykę, natkę pietruszki wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Wydrążone cukinie napełnić farszem i piec przez 40 minut w nagrzanym do 170 - 180 C piekarniku. Posypać cukinię startym serem i bazylią, piec jeszcze 5 minut.  

4 medium zucchini
350 g of beef
1/2 yellow pepper 
1 and 1/2 tomato
12 medium mushrooms
200 g of rice
2 cloves of garlic
1/2 red onion 
1/2 bunch of parsley
5 teaspoons of heavy cream 
250 g of grated cheese 
salt
pepper
oil
fresh basil 

Boil rice in water according to the instructions on the package. Wash zucchini, cut in half, remove pit from the middle, sprinkle zucchini with salt. Cut beef into small cubes (can be ground beef), season with salt and pepper. Crush the garlic. Fry beef and garlic in 2 tablespoons of oil about 5 - 8 minutes. Wash mushrooms, cut into strips. Cut red onion into cubes. Fry mushrooms and onions in 2 tablespoons of oil for about 5 minutes. Cut tomatoes, and peppers into cubes, chop the parsley. Mix beef, mushrooms, tomatoes, peppers and parsley with rice. Season with salt and pepper, add the cream and mix again. Fill stuffing and bake zucchini for 40 minutes in preheated oven to 170 - 180 C. Sprinkle with grated cheese and basil, bake for 5 minutes.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz