Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 23 września 2023

Zapiekanka makaronowa. Pasta casserole.

 


/scroll down to English version/

200 g bezglutenowego makaronu ryżowego
300 g ciecierzycy z puszki
2 średnie cukinie
1 czerwona papryka
1/2 cebuli
2 duże ząbki czosnku
250 g pieczarek
2 - 3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta pieprzu

300 g startego sera mozzarella

Makaron ugotuj, odcedź. Warzywa i pieczarki umyj, pokrój. Osącz i opłucz ciecierzycę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez 10 minut. Dodaj cukinię po 10 minutach pieczarki. Kiedy warzywa zmiękną zdejmij z ognia. Dodaj ciecierzycę, przyprawy i 100 g tartego sera mozzarella, wymieszaj. Na końcu dodaj makaron, ponownie wymieszaj. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać warzywa. Posyp na wierzchu reszta startego sera mozzarella.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.


200 g gluten-free rice noodles
300 g canned chickpeas
2 medium zucchinis
1 red pepper
1/2 onion
2 large cloves of garlic
250 g mushrooms
2 - 3 tablespoons of olive oil
1 can of tomatoes
2 tablespoons of ketchup
1 teaspoon of oregano
1/2 teaspoon of smoked paprika
a pinch of cayenne pepper
a pinch of pepper
300 g of grated mozzarella cheese

Cook the pasta, drain. Wash and cut vegetables and mushrooms. Drain and rinse chickpeas.
Heat the olive oil in a pan. Add onion, garlic and pepper, fry for 10 minutes. Add zucchini, after 10 minutes mushrooms. When the vegetables are soft, remove from heat. Add chickpeas, spices and 100 g of grated mozzarella cheese and mix. Finally, add the pasta and mix again. Transfer to the dish in which you will bake the vegetables. Sprinkle the remaining grated mozzarella cheese on top.
Bake for 20 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz