Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Mazurek pomarańczowy. Orange Easter cake called Mazurek.

 






/scroll down to English version/

Ciasto
100 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
50 g bezglutenowej mąki ryżowej
30 g skrobi z tapioki
100 g masła, zimne z lodówki
1 jajko
2 łyżki mleka kokosowego
35 g cukru pudru
1/2 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa
1 1/2 galaretka pomarańczowa (100 g , galaretka na 500 ml), galaretka z żelatyną
5 dużych pomarańczy
125 ml szklanki wody
4 łyżki cukru
opcjonalnie 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody

płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

blacha o średnicy 24 cm


Masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i mleko kokosowe. Zagnieć szybko ciasto. Przełóż na blachę, wstaw na godzinę do lodówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 15 minut.

Masa pomarańczowa: Dokładnie obierz pomarańcze. Pokrój w mniejsze części i gotuj z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Następnie zmiksuj. Ponownie wstaw na ogień i zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj galaretkę i cukier, mieszaj aż galaretka się rozpuści. Gdy masa przestygnie i będzie tężeć wlej na upieczone ciasto kruche.

Jeżeli masa pomarańczowa będzie za rzadka, wymieszaj żelatynę z zimną wodą, podgrzej delikatnie do momentu rozpuszczenia żelatyny, dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy pomarańczowej i wymieszaj. Gdy masa zacznie tężeć wylej na upieczone ciasto kruche i wstaw do lodówki.
Godzinę przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki.


Proponuje także:
Mazurek orzechowy. Nut Easter cake called Mazurek.


Dough
100 g of gluten-free corn starch
50 g gluten-free rice flour
30 g tapioca starch
100 g butter, cold from the fridge
1 egg
2 tablespoons of coconut milk
35 g of icing sugar
1/2 teaspoon gluten-free baking powder

Orange mass
1 1/2 orange jelly (100 g), jelly with gelatin
5 large oranges
125 ml glass of water
4 tablespoons of sugar
optional 3  teaspoons of gelatin + 4 tablespoons of water


almond flakes and dried cranberries for decoration

sheet, diameter of 24 cm

Chop butter, add flour, icing sugar, baking powder, egg yolks and coconut milk. Knead the dough quickly. Transfer to a plate, put in the fridge for an hour. Bake in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake for 15 minutes.

Orange paste: Peel the oranges thoroughly. Cut into smaller pieces and cook with water for about 15 - 20 minutes. Then blend. Put back on the fire and bring to a boil. Remove from heat, add jelly and sugar, stir until jelly dissolves. When the mass cools down and thickens, pour it over the baked shortcrust pastry.

If the orange mass is too thin, mix gelatin with cold water, heat gently until the gelatin dissolves, add the dissolved gelatin to the orange mass and mix. When the mass begins to thicken, pour it over the baked shortcrust pastry and put it in the fridge.
An hour before serving, remove the cake from the fridge.

It also proposes:
Mazurek orzechowy. Nut Easter cake called Mazurek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz