Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 15 maja 2022

Drożdżowe bułeczki czosnkowe. Garlic yeast rolls.

 



/scroll down to English version/

250 gram bezglutenowej skrobi kukurydzianej
150 gram bezglutenowej mąki ryżowej
100 gram bezglutenowej skrobi z tapioki
220 ml letniej wody
30 gram drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju

Masło czosnkowe:
50 gram miękkiego masła
4 - 6 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekana

Masło czosnkowe: do miseczki przełóż masło, dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj do połączenia składników.

Bułeczki czosnkowe: do miski wlej letnią wodę, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj przesianą mąkę, jajka. Wyrób szybko ciasto. Na koniec dodaj oliwę i sól, jeszcze raz szybko wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozwałkuj ciasto, posmaruj masłem czosnkowym z natką pietruszki, Potnij na paski o szerokości 2 cm, zawiń w rulon każdy pasek. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Odstaw do ostygnięcia.

250 grams of gluten-free corn starch
150 grams of gluten-free rice flour
100 grams of gluten-free tapioca starch
220 ml of lukewarm water
30 grams of yeast
2 eggs
1 tablespoon of sugar
pinch of salt
4 tablespoons of oil

Garlic butter:
50 grams of soft butter
4 - 6 cloves of garlic
1 bunch of parsley, finely chopped

Garlic butter: put butter in a bowl, add chopped garlic and parsley. Stir until ingredients are combined.

Garlic rolls: pour lukewarm water into a bowl, add crushed yeast and sugar. Mix everything thoroughly until the yeast dissolves. Add the sifted flour, eggs. Make the dough quickly. Finally, add oil and salt, and quickly knead the dough again. Set aside in a warm place, the dough should double in size.
Roll out the dough, brush with garlic butter and parsley. Cut into 2 cm wide strips, roll each strip into a roll. Place on a baking tray lined with parchment paper. Bake for 20 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow.
Set aside to cool.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz