Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 24 lipca 2021

Sałatka liczyrzepy. Abacus Salad.

 






Bardzo smaczną sałatkę Strawa Liczyrzepy podają w restauracji Smaki na Szlaku w Polanicy Zdrój. Polecam restauracje, smaczne dania, bardzo duże porcje i niewygórowane ceny.



/scroll down to English version/

3 porcje
50 g roszponki
50 g miksu sałat
1/3 żółtej papryki, pokrojona w słupki
15 pomidorków koktajlowych, pokrojone w połówki
5 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w słupki
9 plastrów boczku, bekonu

400 g piersi z kurczka
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka curry w proszku
oliwa do smażenia

sos czosnkowy
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sałatę opłucz i osusz. Przygotuj sos czosnkowy - wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i curry. Usmaż na oliwie. Odstaw.
W miseczkach umieść sałatę, czerwoną cebulę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i kurczaka. Polej sosem czosnkowym.
Na suchej patelni podsmaż plastry bekonu. Udekoruj nimi sałatkę.

3 servings 
50 g of lamb's lettuce 
50 g of mixed lettuce 
1/3 yellow pepper, cut into sticks 
15 cherry tomatoes, cut into halves 
5 tablespoons of canned corn 
1/2 small red onion, cut into sticks 
9 becon slices

400 g chicken breast
salt and pepper to taste 
1 teaspoon of curry powder 
oil for frying 

garlic sauce 
200 g of Greek yogurt 
3 tablespoons of mayonnaise 
3 cloves of garlic, pressed

Rinse and dry the lettuce. Prepare the garlic sauce - mix all ingredients and set aside for 15 minutes. Season the chicken with salt, pepper and curry powder. Fry in olive oil. Set aside. 
Place the lettuce, red onion, pepper, corn, tomatoes and chicken in the bowls. Pour over the garlic sauce. 
In a dry frying pan, fry the bacon slices. Decorate the salad with them.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz