/scroll down to English version/
1 kg korzenia pietruszki
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta lub dwie pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
Pietruszkę obierz, pokrój w plastry, większe plastry możesz pokroić na połówki. W moździerzu utrzyj kolendrę, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Do pietruszki dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i wetrzyj przyprawy w plasterki pietruszki. Dodaj oliwę i wymieszaj. Przełóż pietruszkę na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
1 kg of parsnip (parsley root)
3/4 teaspoon of cumin
1/2 teaspoon of coriander
1/4 teaspoon of cinnamon
a pinch or two of cayenne pepper
3 tablespoons of olive oil
the juice of half a lemon
Peel the parsley, cut into slices, larger slices can be cut into halves. Grind the coriander in a mortar, add the remaining spices and mix. Add spices to the parsley, mix thoroughly and rub the spices into the parsley slices. Add the olive oil and mix. Transfer the parsley to a baking sheet lined with parchment. Bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 degrees Celsius with air flow. Before serving, sprinkle with lemon juice, right after removing from the oven.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz