Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 16 maja 2020

Tarta z rabarbarem i malinami. Tart with rhubarb and raspberries.




/scroll down to English version/
ciasto:
1 szklanka 250 ml bezglutenowej mąki z ciecierzycy
1 szklanka 250 ml bezglutenowej mąki ryżowej
1 szklanka 250 ml bezglutenowej skrobi z tapioki
120 g cukru pudru
120 g masła klarowanego ghee
1 jajko
5 łyżek mleka kokosowego minimum 80%
szczypta soli

nadzienie
500 g obranego i pokrojonego rabarbaru
280 g mrożonych malin
180 g cukru pudru
4 łyżki skrobi z tapioki

forma do pieczenia o średnicy 26 cm

Ciasto: Mąkę, cukier puder, sól, zimne i posiekane masło, jajko oraz mleko kokosowe ugniatamy do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku z termoobiegiem przez 12 minut.
Nadzienie: Rabarbar i zmrożone maliny wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj skrobie z tapioki i ponownie wymieszaj. Przełóż na spód podpieczonego ciasta i piecz 25 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

dough
1 glassful 250 ml gluten-free chickpea flour
1 glassful 250 ml gluten-free rice flour
1 glassful 250 ml gluten-free tapioca starch
120 g icing sugar
120 g ghee butter
1 egg
5 tablespoons of coconut milk minimum 80%
pinch of salt

filling
500 g peeled and chopped rhubarb
280 g frozen raspberries
180 g icing sugar
4 tablespoons tapioca starch

26 cm diameter baking dish

Dough: Flour, icing sugar, salt, cold and chopped butter, egg and coconut milk, knead to combine the ingredients. Roll out the dough and put out a baking mold. Puncture with a fork and put in the fridge for half an hour. Bake cake in preheated oven to 180 Celsius degree with air flow, bake 12 minutes.
Filling: Mix rhubarb and frozen raspberries with icing sugar, add tapioca starch and mix again. Transfer to baked dough and bake 25 minutes. Set aside to cool.
You can serve sprinkled with icing sugar or with vanilla ice cream.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz